Geschiedenis

De geschiedenis van de gemeente gaat zo'n 2.000 jaar terug. De Romeinen bouwden kort na het begin van onze jaartelling bij Fectio (Vechten) een belangrijk castellum (fort) met een haven aan de (Kromme) Rijn, hun grensrivier. De Lek stelde toen nog niet veel voor en het meeste water ging vanaf Wijk bij Duurstede naar het noorden, door onze gemeente via Utrecht naar Katwijk aan de Rijn.

Bij het castellum ontwikkelde zich een handelsplaats. Die bleef bestaan, ook toen het castellum in de 4e eeuw definitief door de Romeinen werd verlaten. Het gebied werd toen achtereenvolgens bezet door de Friezen en Franken. In de 8e eeuw werden de restanten van Fectio geschonken aan de bisschop van Utrecht.

Onder kerkelijke leiding werd het gebied tussen de 8e en de 14e eeuw geheel ontgonnen. Belangrijk voor de ontginningen was de dam die in of kort na 1122 bij Wijk bij Duurstede in de Rijn werd gelegd, zodat de Lek de doorgaande route werd. Sindsdien is de waterstand in de Kromme Rijn te regelen, maar is er vrijwel geen scheepvaart meer.

In de 8e en 9e eeuw ontwikkelden zich de drie kerkdorpen Bunninchem (Bunnik), Jodichem (Odijk) en Wercundia (Werkhoven). In de 12e en 13e eeuw werden er kleine dorpskerkjes gebouwd.

Archeologische vondsten

Op de www.archeologischdepotutrecht.nl zijn bijzondere archeologische vondsten uit het Provinciaal Archeologisch Depot te bekijken.

U kunt de vondsten doorzoeken op periode, vindplaats, voorwerp, materiaal en thema. Er staan veel vondsten uit Bunnik (Vechten en Castellum Fectio) op de website.

Bunnik.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten