Gemeentewapen

Het wapen van de gemeente Bunnik is bij Koninklijk Besluit van 16 september 1969 vastgesteld. Uit de kerkelijke indeling ontwikkelde zich aan het eind van de middeleeuwen een aantal gerechten (bestuurlijke organisaties). Deze werden in de Franse tijd vervangen door gemeenten. Van 1817 tot 1856 waren er vier gemeenten op het grondgebied van de huidige gemeente Bunnik, die ieder een kwartier leverden van het gemeentewapen: 

  • een rode stappende haan (Bunnik)
  • een scheepje met een zeil van zilver, bemand met Sint Nicolaas van goud en drie matrozen van azuur (Odijk)
  • drie leliën van goud (Rhijnauwen)
  • een springend zilver paard (Werkhoven)

Op het wapenschild is veel gebruik gemaakt van keel (keel is een benaming voor de kleur rood op een wapenschild). Het schild is gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en parels. Het schild wordt vastgehouden door een adelaar van sabel (zwart) en door een leeuw van goud. Beiden kijken ze de andere kant op. 

Deze foto toont het gemeentewapen van de gemeente Bunnik.

De rode haan

De kracht en de vechtlust, maar vooral ook de waakzaamheid van het landbouwgebied "Bunnik en Vechten" wordt uitgebeeld door een slanke waakzame haan, tegen een gouden achtergrond.

Sint Nicolaas

In de 12e eeuw worden veel kerken aan Sint Nicolaas toegewijd en uit latere afbeeldingen blijkt dat de parochiekerk van Odijk ongeveer in die eeuw moet zijn gebouwd. Hoe men tot het opnemen van Sint Nicolaas in het officieuze Wapen van Odijk is gekomen, is echter niet precies bekend.

Drie leliën van goud

Dit is het wapen van Rhijnauwen, dat van 1816 tot 1857 een zelfstandige gemeente was. Voor zover is na te gaan, was de Ridderhofstad Rhijnauwen in de 14e eeuw eigendom van de familie van Lichtenberg. Deze familie voerde het wapen, dat in latere tijden door de gemeente Rhijnauwen werd gevoerd. 

Zilver paard

Van het officieuze wapen van de voormalige gemeente Werkhoven is slechts weinig bekend. Vermoed wordt dat één en ander op een bepaalde fantasie berust. Het hoofdmotief, het gaande paard, is het symbool van kracht, met name werkkracht.

Gestileerd wapen

Het traditionele wapen vindt u in gestileerde vorm terug in de huisstijl van de gemeente Bunnik onderaan het briefpapier.

Deze foto toont het gestileerde wapen van de gemeente Bunnik.

Bunnik.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten