Ambtsketen

Burgemeesters moeten onder andere tijdens de raadsvergadering en plechtige gelegenheden een ambtsketen dragen. In 1995 heeft de goudsmid Maria van Alst de ambtsketen gemaakt die u hieronder op de afbeelding ziet. De nieuwe ambtsketen werd aan het gemeentebestuur aangeboden bij de officiële opening van het nieuwe gemeentehuis in 1996.

Vaste onderdelen

Een ambtsketen heeft twee vaste onderdelen:

  • het Rijkswapen (deze geeft de waardigheid aan van de burgemeester, die optreedt in zijn functie als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit)
  • het gemeentewapen (deze geeft aan dat we met de burgemeester te maken hebben)

Bijzondere schakels

De nieuwe ketting is gemaakt van geoxydeerd mat zilver en kent een aantal bijzondere schakels:

Plattegronden van de drie kernen

Centraal staan de plattegronden van de drie kernen van de gemeente Bunnik: Bunnik, Odijk en Werkhoven. Hun plattegronden komen zes keer terug (in totaal 18 schakels).

Het gemeentehuis

In één van de schakels is de plattegrond van het gemeentehuis opgenomen. Duidelijk herkenbaar zijn de drie vleugels in een U-vorm waar de raadszaal als een punt uitkomt.

Handel en industrie

De volgende twee schakels stellen de handel en industrie voor, vertegenwoordigd door de god Mercurius en drie raderen voor de industrie.

Agrariërs en het Romeins verleden 

Helemaal bovenaan de ketting staan de agrariërs, die al eeuwenlang voor de welvaart van Bunnik zorgen. Om ons eraan te herinneren dat de gemeente Bunnik een eerbiedwaardige ouderdom heeft, staan naast de agrariërs twee afbeeldingen van het Romeinse verleden: een romeins altaar en een schijffibula (een sieraad uit de Romeinse tijd).

Ambtsketen. Foto: Jan Pit
Deze foto toont de ambtsketen van de gemeente Bunnik.