Verkennend onderzoek in de grond naar aardwarmte

In de week van 17 februari 2020 vindt in onze gemeente in de omgeving van Nieuw Amelisweerd en Utrecht Science Park verkennend onderzoek plaats in de grond naar aardwarmte. Bewoners en eventuele bedrijven in de directe omgeving van de werkzaamheden ontvangen hierover een brief aan huis. Het is een verkennend onderzoek. Er wordt dus geen aardwarmte gewonnen.

Bij seismisch onderzoek worden geluidsgolven de grond in gestuurd om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in beeld te brengen. Wanneer de geluidsgolven de grond in gaan, kan in de directe omgeving een doffe plof te horen zijn. Van dichtbij kun je mogelijk ook lichte trillingen voelen, alsof een vrachtwagen voorbij rijdt.

Onderdeel van landelijk onderzoek

Het onderzoek maakt deel uit van een landelijk onderzoek om informatie te verzamelen over de ondergrond in Nederland. Met als doel nauwkeuriger te kunnen inschatten waar aardwarmtewinning mogelijk is. Het is een verkennend onderzoek. Er wordt dus geen aardwarmte gewonnen.

Veilig en verantwoord

Dit seismisch onderzoek en deze werkwijze volgen op een eerder onderzoek dat begin dit jaar is uitgevoerd tussen Utrecht en Almere. Er is toen geen schade of overlast gemeld. Seismisch onderzoek wordt in Nederland al decennia veilig en succesvol toegepast. Als toezichthouder controleert Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) of het onderzoek veilig wordt uitgevoerd en verleent hiervoor de vergunning.

Onderzoek  aardwarmte

Als onderdeel van de energietransitie ziet de Rijksoverheid kansen om met aardwarmte een deel van onze warmtevraag in huizen, kantoren en voor bepaalde industrie te verduurzamen.

Aardwarmte is warm water dat van nature diep in de bodem aanwezig is. In grote delen van Nederland is echter weinig informatie bekend over de ondergrond. De Rijksoverheid wil daarover meer informatie verzamelen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert daarom het landelijk onderzoek dat ‘Seismische Campagne Aardwarmte Nederland’ (SCAN) heet. SCAN wordt uitgevoerd door TNO en EBN (Energie Beheer Nederland).

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over wat seismisch onderzoek is op www.scanaardwarmte.nl
Als u een vraag heeft kunt een e-mail sturen naar info@scanaardwarmte.nl.

Wanneer u vragen heeft die rechtstreeks met de werkzaamheden te maken hebben, kunt u 24/7 bellen naar 030- 233 9013

Bunnik.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten