Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Fort Vechten is een van de grootste en fraaiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De ligging en de schoonheid maken het fort geschikt als hét icoon van de Waterlinie. Er is hard gewerkt om de historie en natuurwaarden van het fort veilig te stellen en voor iedereen zichtbaar te maken. Op het fort zijn gedurende het jaar verschillende bijzondere culturele evenementen te bezoeken. In 2015 is het Waterliniemuseum Fort bij Vechten geopend. Dit museum is een cultureel, recreatief en educatief centrum voor bezoekers uit binnen- en buitenland.

Meer informatie vindt u op www.waterliniemuseum.nl.

18-11-13

Waar de linies tot leven komen

Waterliniemuseum Fort bij Vechten is de plek waar van alles te beleven valt rondom de Hollandse Waterlinie. Het museum is in het najaar van 2015 geopend: precies het jaar dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie 200 jaar bestond.

Fort bij Vechten

De 85 kilometer lange verdedigingslinie die bestaat uit zo’n 55 forten en 5 vestingsteden, loopt maar liefst door 5 provincies, van de Biesbosch tot Muiden. In het centrum van de linie dicht bij Utrecht ligt het op een na grootste fort van Nederland: Fort bij Vechten. Op deze bijzondere plek ligt nu het Waterliniemuseum Fort bij Vechten.

UNESCO

Mariëtte Pennarts, gedeputeerde Cultuur van de provincie Utrecht, is erg blij met het museum: 'De Waterlinie is belangrijk cultuurhistorisch erfgoed en ik vind het behoud en de toegankelijkheid hiervan van groot belang. Door het museum beleef je de geschiedenis en hebben we een flinke aanzet gedaan voor het behoud van het erfgoed. De Waterlinie heeft als Rijksmonument een nominatie op de werelderfgoedlijst van Unesco. Met het Waterliniemuseum Fort bij Vechten wordt het voor veel mensen, ook internationaal, nog aantrekkelijker om een kijkje te nemen'.

Beleving

De Waterlinie vertelt het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland tegen de vijand. In het museum wordt de linie tot leven gebracht door persoonlijke verhalen, originele elementen, replica’s, modellen en digitale media. Een echte eyecatcher is de 50 meter lange maquette van de Waterlinie, waar de bezoekers de linie zelf onder water kunnen zetten of leegpompen. Naast de vaste exposities en de wisselexposities, zijn er een kenniscentrum, een auditorium en een museumcafé. Met een jaarprogramma met tal van workshops, themawandelingen en activiteiten valt er altijd wat te beleven.

De toegang van Fort bij Vechten is al spannend: je treedt het fort binnen over een brug over de fortgracht en een smalle doorsnijding van de fortwal, zo ervaar je de onoverwinnelijkheid van het fort. Achter de oorspronkelijke bomvrije kazerne ligt het museumpaviljoen, een uniek gebouw naar ontwerp van Anne Holtrop.

Samenwerking

Het vernieuwende museale concept is in nauwe samenwerking ontwikkeld met Museum Slot Loevestein en Nederlands Vestingmuseum Naarden, liniepartners in het noorden en zuiden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met Waterliniemuseum Fort bij Vechten vormen zij het Nationaal Waterliniemuseum. De provincie Utrecht is initiatiefnemer van het museum.