Omgevingsvisie
In de omgevingsvisie beschrijven we als gemeente hoe wij vinden dat onze leefomgeving er in 2040 uit moet zien. We beschrijven waar inwoners, bedrijven en de gemeente rekening mee moeten houden bij het maken van ruimtelijke plannen.
Wanneer is deze visie voor u belangrijk?
Heeft u als inwoner een plan voor uw buurt of wijk? Dan ziet u in de omgevingsvisie waar u rekening mee moet houden. De omgevingsvisie is de rode draad bij het maken van plannen voor het inrichten van de omgeving. Elk gebied heeft zijn eigen waarden, bijvoorbeeld rondom wonen, natuur en energie. De omgevingsvisie helpt u om af te wegen welke waarden belangrijk zijn bij nieuwe initiatieven.

Laatste nieuws: Ontwerp Omgevingsvisie in de gemeenteraad
Het college legt het ontwerp voor de Omgevingsvisie ter vaststelling voor aan de raad. Het staat op 17 april 2025 op de agenda(Verwijst naar een externe website). Daarna ligt het stuk 6 weken ter inzage voor inspraak. Ook de milieueffect screening ligt dan 6 weken ter inzage. Inwoners en andere betrokkenen kunnen dan zienswijzen indienen. Het college heeft voor deze volgorde gekozen omdat het een heel belangrijk document wordt.
De Omgevingsvisie Bunnik 2040 schetst hoe de gemeente kan inspelen op toekomstige ontwikkelingen. De omgevingsvisie start bij drie uitgangspunten over wonen, mobiliteit en landschap. Zo houden wij Bunnik leefbaar voor de inwoners.
Bunnik groeit stap voor stap met 4.300 woningen. Deze bouwen we compact in de buurt van OV-knooppunten en met behoud en herstel van het Kromme Rijnlandschap. De visie biedt ruimte aan ontwikkelingen in energietransitie, klimaatadaptatie en sociale cohesie, recreatie en innovatieve landbouw.
Bij het opstellen van de visie zijn inwoners, ondernemers en organisaties betrokken. Daardoor is het een gedragen kader voor beleid en samenwerking. De visie beschermt unieke kwaliteiten en stimuleert duurzame groei.
Hoe is de visie tot stand gekomen?
- Voorjaar 2021: Atlas van Bunnik
-
In de eerste fase hebben we allerlei informatie op een rij gezet. Wat zijn de Bunnikse kwaliteiten, wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen die op ons afkomen, wat is de regionale positie van Bunnik en wat is huidige beleid? In deze fase in zeven thema’s de belangrijkste opgaven voor de toekomst van de gemeente Bunnik geformuleerd: wonen en voorzieningen (1), energie en klimaat (2), mobiliteit en bereikbaarheid (3), economie (4), landbouw (5), natuur, recreatie en water (6) en gezondheid (7). De resultaten van deze fase zijn gebundeld in de Atlas Bunnik 2040.
- 2021: vragenlijst en straatgesprekken
-
We zijn in 2021 gestart met een vragenlijst, waarin inwoners hun ideeën en zorgen over de toekomst van Bunnik konden delen. Vervolgens zijn er straatgesprekken gehouden, waarbij we direct met bewoners in gesprek gingen om nog meer informatie op te halen.
- Voorjaar 2021: twee sessies ‘Blik op Bunnik 2040’
-
Ook in 2021 hebben we ateliersessies georganiseerd met een representatieve groep inwoners om dieper in te gaan op specifieke thema’s. Twee sessies in de eerste helft van het jaar en twee sessies in de tweede helft.
- 2021: hoofdlijnennotitie en concept-omgevingsvisie
-
Halverwege de serie sessies ‘Blik op Bunnik heeft het college een concept-hoofdlijnennotitie aan de gemeenteraad voorgelegd. In deze hoofdlijnennotities staan de strategische keuzes die uiteindelijk in de visie moeten terugkomen. In november 2021 is de definitieve versie van de hoofdllijnennotitie voorgelegd aan de gemeenteraad. In december 2021 volgde de concept-omgevingsvisie.
- Wet uitgesteld
-
De Omgevingswet is meerdere keren uitgesteld en ging uiteindelijk per 2024 in. De gemeente Bunnik heeft het proces om te komen tot de Omgevingsvisie in april 2024 weer opgepakt. De visie moet 1 januari 2027 klaar zijn.
- April 2024: informatieavond in de gemeenteraad
-
Het college heeft de gemeenteraad bijgepraat over de stand van zaken. De uitkomsten van de discussie zijn meegenomen in het vervolg. In september 2024 volgde een tweede informatieavond.
- 1 oktober 2024: werksessie in Werkhoven
-
Samen met de initiatiefgroep ‘Leefbaar en veilig Werkhoven’ heeft de gemeente een werksessie gehouden over de toekomstvisie Werkhoven. Meer informatie hierover vindt u op Werkhoven op de kaart. Informatie uit deze sessie is ook meegenomen in het ontwerp voor de Omgevingsvisie van de gemeente Bunnik.
- 15 oktober 2024: inloopavond
-
Tot slot vond er een inloopavond plaats, waar iedereen welkom was om zijn of haar mening te geven over de richting van de Omgevingsvisie.
- 21 november 2024: informatieavond gemeenteraad
-
Tijdens deze bijeenkomst praatte het college de gemeenteraad bij over de recente ontwikkelingen. Hoe verloopt de besluitvorming? Hoe hangt de Omgevingsvisie samen met andere beleidsinstrumenten? Hoe is het proces naar de Omgevingsvisie weer opgepakt en uitgevoerd? Hoe zijn inwoners, ondernemers en organisaties betrokken?
Documenten
Omgevingsvisie (raadsstukken 17 april 2025)
Veel gestelde vragen
In 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Deze nieuwe wet vervangt alle wetten en regels voor wonen, ruimte, infrastructuur, milieu en water. De Omgevingswet verplicht alle gemeenten om een omgevingsvisie op te stellen over de toekomst van hun gemeentelijk gebied.
Het is niet verplicht, maar het kan wel handig zijn omdat de omgevingsvisie aangeeft welke ontwikkelingen en plannen de gemeente belangrijk vindt. Hoewel de visie niet juridisch bindend is, kan afwijking ervan invloed hebben op de beoordeling van je aanvraag.
Ja, het document van de Omgevingsvisie begint met een beknopte samenvatting. Kijk verder onder het kopje Documenten.
Ja. U kunt een zienswijze indienen, zodra u op deze pagina leest dat de termijn daarvoor is geopend. Bij de raadsbehandeling in september kunt u ook nog inspreken.
Meer informatie en contact
Heeft u nog vragen? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met één van onze medewerkers via 030 659 48 48(Verwijst naar een telefoonnummer) of een e-mail sturen naar info@bunnik.nl(Verwijst naar een e-mailadres).