Vragen en antwoorden nieuwbouwproject in Odijk-West
De bouw van 1000 woningen
In de komende jaren breidt gemeente Bunnik de buitenkant van de Odijkse kern uit met 1000 woningen in Odijk-West. Hierna leest u antwoorden op de meestgestelde vragen rondom dit bouwproject. De vragen vindt u terug per onderwerp:
1. De locatie
2. De woningen
3. Voorzieningen
4. Omgeving en landschap
5. Archeologie
6. Verkeer en infrastructuur
7. Duurzaamheid en energie
8. Recreatie
1. De locatie
Hier staan de meestgestelde vragen en antwoorden over de locatie van het project. Klik op een vraag om het antwoord te zien.
De locatie ligt ten westen van de N229. De precieze bouwlocatie is nog niet definitief, maar zal zoals het er nu naar uitziet gelegen zijn tussen ’t Burgje (in het zuiden) en het tracé van de hoogspanningsleiding en het Raaphofsebos (in het noorden). Ruim 10 jaar geleden werd al nagedacht over de ontwikkeling op de deze plek. De ontwikkeling van ’t Burgje is eigenlijk een voorloper van de ontwikkeling van Odijk-West. Het ziet er nu naar uit dat Odijk-West zal aansluiten op ’t Burgje.
De gemeente is al geruime tijd in gesprek met alle grondeigenaren in het gebied. De gronden zijn nog niet aangekocht.
Dorps betekent enerzijds vooral veel laagbouw, veel afwisseling in woonstijlen, woonvormen en gevels. Maar ook wel weer een zekere eenheid binnen die verscheidenheid. De openbare ruimte kenmerkt zich dan door smalle wegprofielen en straatjes, kleine pleinen verspreid over het gebied.
Voor de gemeente Bunnik is dit wel nog steeds het doel. Deze weg vormt immers een barrière tussen Odijk-dorp en de nieuwe uitbreiding. Maar de weg is van de provincie en die zal uiteindelijk moeten besluiten of de weg wel of niet wordt omgelegd en zo ja, hoe.
In Nederland komt er geen grond bij omdat we niet meer inpolderen. Dus moeten we bouwen op grond die er wel is. Veel grond is geen natuur-, maar cultuurgrond. Gronden die al eeuwen door boeren worden gebruikt. Deze gronden kunnen hogere of minder hoge natuurwaarden in zich hebben.
Op zijn vroegst in 2023-2024.
We gaan niet bij de hoogspanningsmasten bouwen, want onder en direct naast een hoogspanningsmast mag niet gebouwd worden.
2. Woningen
Hier staan de meestgestelde vragen en antwoorden over de woningen. Klik op een vraag om het antwoord te zien.
In deze fase is dat nog niet duidelijk. Naast eengezinswoningen zullen er appartementen komen. Omdat het dorpse karakter blijft behouden, is het niet waarschijnlijk dat er hoge flats komen.
Dit wordt in een latere fase bekend. Het is al wel duidelijk dat het zowel sociale huurwoningen als koopwoningen worden. In het bouwprogramma dat de gemeenteraad heeft vastgesteld voor nieuwbouw staat dat er bij nieuwbouw 30% sociale huur voor de lage inkomens wordt gebouwd, 40% van de nieuwbouw is bestemd voor de middeninkomens (koop tot 350.000 euro en middenhuur) en 30% voor de hogere-inkomensgroepen (duurdere koop).
Er wordt voor alle inkomensgroepen gebouwd met de nadruk op de wat oudere inwoners (55 plus) en jonge gezinnen. Ook zal er aandacht zijn voor starters op de woningmarkt, zowel in de sociale huur als in de koopsector.
In de sociale huur krijgen inwoners uit de gemeente Bunnik voorrang. Voor koopwoningen mag een gemeente eigen inwoners geen voorrang meer geven. Er wordt onderzocht op welke wijze het wettelijk is toegestaan om Bunnikers voorrang te geven, zodat de doorstroming op de woningmarkt wordt gestimuleerd.
De woningnood is groot, dus er is meer nodig dan deze 1000 woningen, maar over meer bouwen is nu nog geen raadsbesluit genomen.
3. Voorzieningen
Hier staan de meestgestelde vragen en antwoorden over de voorzieningen van de nieuwe wijk. Klik op een vraag om het antwoord te zien.
Ja, er wordt in de plannen rekening gehouden met een basisschool (al dan niet inclusief een speellokaal/gymzaal voor het primair onderwijs).
Nee, er komen geen winkels.
Nee, er komen vooralsnog geen aanvullende sportfaciliteiten in Odijk-West. Misschien wel een speellokaal/gymnastieklokaal in het kader van bewegingsonderwijs.
Naast de te verwachten vestiging van tandarts(en), huisarts(en) en andere vrije medische beroepen (bijvoorbeeld mondhygiënisten, fysiotherapeuten, etc.), komen er geen extra medische voorzieningen.
In de nieuwe wijk komt een gevarieerd aanbod van speelvoorzieningen voor verschillende leeftijdsgroepen verspreid door de wijk. De inrichting en ligging van deze speelplekken is afhankelijk van de leeftijdscategorie en uiteraard afhankelijk van het nog te maken plan voor Odijk-West.
Nee, er worden geen bedrijven gevestigd, alleen kleinschalige bedrijven aan huis, zoals bijvoorbeeld kantoorhoudende en verzorgende beroepen. Bijvoorbeeld een notariskantoor of pedicure.
4. Omgeving en landschap
Hier staan de meestgestelde vragen en antwoorden over de omgeving en het landschap van dit project. Klik op een vraag om het antwoord te zien.
Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de structuur en de herkenbaarheid van het landschap. Daarbij moet je denken aan de richting die het landschap nu heeft. Bijvoorbeeld hoe lopen de sloten of de beplantingsrijen. Maar ook welke soorten beplanting staan er nu. En we zorgen er voor dat het aansluit op de omgeving.
Er zijn in het zoekgebied wat laagstamboomgaarden aanwezig, zeg maar de moderne boomgaarden. Wat daar mee gaat gebeuren is nog niet bekend. Voor de productie van fruit zijn ze inmiddels minder interessant omdat de levensduur inmiddels aardig richting einde gaat. We kunnen ons voorstellen dat hier een andere invulling voor komt waarbij biodiversiteit en nut voor de wijk op allerlei vlakken gewenst is. Aanwezige hoogstamboomgaarden die nog gezond zijn en nog lang mee kunnen blijven intact en kunnen een rol krijgen voor lokaal voedsel voor de wijkbewoners.
Het Raaphofse bos ligt buiten de begrenzing van het zoekgebied en is van Staatsbosbeheer. Het is goed denkbaar dat er naast het Raaphofse bos een extra strook bos en natuur wordt aangelegd die voor de natuur is, maar ook gebruikt kan worden om in te wandelen.
Bestaande groene structuren blijven zoveel mogelijk overeind. Denk hierbij aan houtsingels, knotbomenrijen, fruitbomen. Daarnaast voegen we nieuw groen toe, zoals bomen, hagen, bosjes, boomgaardjes en groene oevers langs sloten en waterpartijen.
Groen dat past in de streek en hier van oudsher voorkomt, met een hoge mate van biodiversiteit. Denk ook aan groen dat klimaatgunstig is door bijvoorbeeld schaduw (minder opwarmen in de zomer) opname van CO2, vruchten en fruit, tegengaan verdamping, speelplekken, etc.
5. Archeologie
Klik op de vraag om het antwoord te zien.
Er wordt inmiddels archeologisch onderzoek gedaan
6. Verkeer en infrastructuur
Hier staan de meestgestelde vragen en antwoorden op het gebied van verkeer en infrastructuur. Klik op een vraag om het antwoord te zien.
Dat is wel ons doel, maar de weg is van de Provincie dus die bepaalt of het gaat gebeuren.
Er wordt naar gestreefd om de N229 om te leggen. Omdat dit op korte termijn nog niet gerealiseerd kan worden, wordt de wijk in Odijk-West voor de auto op twee locaties op de huidige N229 aangesloten via het bestaande kruispunt bij de Singel en de Zeisterweg/Brugweg. Voor fietsers worden door de wijk doorgaande fietsroutes gemaakt richting Odijk en naar andere belangrijke bestemmingen ten noorden en westen van de locatie. Dit kunnen vrijliggende fietspaden zijn maar ook fietsstraten. In dat geval rijden er ook auto’s maar is het aantal auto’s beperkt. De wegen in het plangebied zijn woonstraten. Alleen bestemmingsverkeer zal door de wijk rijden. Langs de woonstraten liggen trottoirs voor voetgangers tenzij er zo weinig auto’s rijden dat er menging van alle verkeersdeelnemers mogelijk is (bijvoorbeeld bij een erfje of bij een doodlopende straat).
Het streven is om de N229 om te leggen en daarna de huidige weg af te waarderen naar 50 km/h. Omdat dit niet op korte termijn haalbaar is, is het belangrijk veel aandacht te besteden aan de oversteeklocaties voor het langzaam verkeer naar Odijk en naar de OV-haltes. Zolang de plannen voor de omlegging van de N229 niet concreet zijn vastgelegd, willen we op twee locaties een fietstunnel of fietsbrug realiseren.
Bij de openbare parkeerplaatsen komen laadpalen voor elektrische auto’s. Hoeveel laadpalen dat zijn is nu nog niet bekend maar er wordt rekening gehouden met de toename van het aantal elektrische auto’s.
Het aantal parkeerplaatsen is afhankelijk van het aantal en het type woningen. Er wordt hierbij aangesloten op de parkeernormen die de gemeente Bunnik hanteert bij nieuwe ontwikkelingen. In deze nota Parkeernormen zijn verschillende normen opgenomen voor bijvoorbeeld vrijstaande woningen, appartementen enzovoort. Een deel van het parkeren zal plaatsvinden op eigen terrein van de woning en een deel van het parkeren vindt plaats in de openbare ruimte. Bij de ontwikkeling wordt voor elk deelgebied een parkeertoets gemaakt om te bepalen of er voldoende parkeerplaatsen zijn.
Het is op voorhand nog niet te zeggen of er fietsoplaadplekken komen. Wij zien hiervoor kansen bij OV-haltes en bij eventuele voorzieningen in de wijk.
Er komt geen busverbinding door de wijk. De provincie heeft in haar OV-Toekomstbeeld aangegeven dat de huidige openbaar vervoer-as Utrecht-Bunnik-Odijk-Wijk bij Duurstede versterkt gaat worden naar een ‘regionale corridor’. Bij de ontwikkeling van Odijk-West wordt onderzocht of de buslijn Houten-Odijk-Zeist versterkt kan worden. Loop- en fietsroutes in Odijk-West worden georiënteerd op de bushaltes van de regionale corridor.
Uit het oogpunt van verkeersveiligheid en kwaliteit voor fietsers en voetgangers is de maximumsnelheid in de wijk 30 km/h. Door het voorkomen van lange rechte wegen en (zo nodig) snelheidsremmende maatregelen wordt de snelheid van het autoverkeer in de wijk beperkt. Alleen aan de randen van de wijk kan het noodzakelijk zijn om (een deel van) een weg 50 km/u te maken wanneer er veel autoverkeer op rijdt. Langs een 50 km/u-weg komen altijd vrijliggende fietsvoorzieningen.
7. Duurzaamheid en energie
Hier leest u de meestgestelde vragen en antwoorden over duurzaamheid en energie. Klik op een vraag om het antwoord te zien.
Op basis van het huidige bouwprogramma (aantal woningen, dichtheid, locatie, etc.) ligt verwarming/koeling van de woningen door middel van een individuele warmtepomp met een bodemlus (gesloten bodemenergie) of met individuele warmtepompen op basis van omgevingslucht (bv. een lucht/water warmtepomp) het meest voor de hand. Voor de opwekking van duurzame elektriciteit wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van zonnepanelen (PV-panelen) op de daken van de woningen. De afwegingen die hieraan ten grondslag liggen zijn opgenomen in het rapport van IF Technology.
Daar is nu nog niets over te zeggen want die plannen zijn er nu nog niet.
8. Recreatie
Hier leest u de meestgestelde vragen en antwoorden over recreatie in en rondom de nieuwe wijk. Klik op een vraag om het antwoord te zien.
In de gemeente Bunnik ligt een regionaal wandel- en fietsknooppuntennetwerk. De nieuwe paden in Odijk-West zullen waar dat mogelijk is, aansluiten op dit netwerk.
Welke recreatieve voorzieningen er in de wijk komen, is erg afhankelijk van de nieuwe bewoners van de wijk. Er is ieder geval aandacht voor mogelijkheden om direct vanuit huis te kunnen wandelen, fietsen en hardlopen en er zullen voldoende (groene) speelvoorzieningen aangelegd worden.
Voorbeelden van recreatiemogelijkheden binnen de wijk zijn: levendige (groene) ontmoetingsplekken als bijvoorbeeld een park, zwemwater, speelvoorzieningen/speelnatuur voor verschillende leeftijdsgroepen op korte afstand van de woning, mogelijkheden om (individueel of in kleine groepen) te sporten binnen de wijk en veilige routes naar (grotere) voorzieningen elders in de omgeving, korte, aantrekkelijke wandelrondjes voor mindervaliden en ouders met kleine kinderen met voldoende rustpunten, hondenlosloopgebieden, hardlooprondjes (met drinkwaterpunten). Rondom het plangebied Odijk-West liggen ook verschillende aantrekkelijke locaties die kunnen voorzien in de recreatiebehoefte. Bereikbaarheid en toegankelijkheid van deze locaties is dan essentieel. Het gaat hierbij om goede verbindingen naar locaties als het Bos Nieuw Wulven en Fort bij Vechten.