Odijk-West, nieuwbouw 1000 woningen

In de komende jaren breidt gemeente Bunnik de buitenkant van de Odijkse kern uit met 1000 woningen in Odijk-West. Het plangebied heeft een oppervlak van circa 20 tot 35 hectare.
Uitgangspunt voor het bouwen is de in 2017 vastgestelde Uitvoeringsstrategie. Daarin is opgenomen dat Bunnik, Odijk en Werkhoven dorpen zijn en blijven waar mensen uit alle lagen van de bevolking een fijne plek hebben om te wonen. Gemeente Bunnik wil zich voorbereiden op de toekomst en een dynamische gemeente met goede voorzieningen zijn. Wonen in een dorp, maar dichtbij de stad en het Utrecht Science Park (USP). Bovendien is er in onze gemeente én de hele regio een enorme schaarste aan woningen.
Naamgeving nieuwbouwwijk
Op onze oproep om een voorstel voor een naam voor dit project te doen, ontvingen wij veel reacties. In overleg met een vertegenwoordiger van de straatnamencommissie kwamen we tot een top 3. Jij kan nu stemmen op jouw favoriete naam via onderstaande knop!
Webinar: 'De eerste stap naar woningbouw in Odijk-West'
Inhoudelijke experts en gemeenteraadsleden hebben zich vanaf september 2020 gebogen over de vraag waar dit project aan moet voldoen en wat er allemaal mogelijk is. Op 25 januari 2021 was het webinar ‘De eerste stap naar woningbouw in Odijk-West’. Hierin werd een uitleg gegeven over een aantal onderdelen uit het Integraal programma van eisen (pdf, 5,00 MB). Het webinar terugkijken? Dat kan via de knop hieronder.
Informatie over het project
Klik hieronder op een item in het uitklapmenu om meer over het project te lezen.
2020: Integraal Programma van eisen
Uitgangspunten en randvoorwaarden voor de ontwikkeling van Odijk-West. In deze fase worden ook de wensen en behoeften van de partijen en bewoners in kaart gebracht. De gemeenteraad is nauw betrokken bij het bepalen van de randvoorwaarden. Op 19 januari 2021 heeft het college ingestemd met het concept IPvE. Download het hier (pdf, 5,00 MB).
2021: Integrale gebiedsvisie (Ontwikkelingsvisie)
Dit is de basis waarop met grondeigenaren en belanghebbende marktpartijen overeenkomsten worden opgesteld waarin o.a. afspraken staan over de voorwaarden en samenwerking bij het uitgebreide plan (het Masterplan) voor project Odijk-West.
2022: Integraal Plan (Masterplan)
Het masterplan is een samenhangend geheel van juridische, financiële, ruimtelijke en kwalitatieve plannen voor het project Odijk-West. Hierin komen alle aspecten samen.
2023: Uitwerking deelplannen
Hierin komen de projectdefiniëring, ontwerp en voorbereiding van de uitvoering aan de orde.
2023 - 2024: Realisatie deelplannen
Uitvoering van de deelplannen.
De ontwikkeling van de locatie Odijk-West is niet alleen een gemeentelijke aangelegenheid. De grond in het gebied is in handen van diverse partijen (particulieren, gemeente, marktpartijen). De planontwikkeling gebeurt daarom in overleg met deze belanghebbenden. Naast deze belanghebbenden zal de gemeente eveneens overleg en samenwerking initiëren met andere betrokken partijen zoals (eigenaar)bewoners, direct-omwonenden, ondernemers, nutsbedrijven, waterschap, provincie, vervoersmaatschappij, milieuorganisaties, vertegenwoordigers van maatschappelijke en sociaal-culturele instellingen, etc.
De gemeente gaat uit van overleg en samenwerking en pakt hierin een regisserende rol; zowel inhoudelijk als bestuurlijk.
Archeologie
De gemeente Bunnik heeft het voornemen om Odijk-West te ontwikkelen voor woningbouw. In het gebied worden circa 1.000 woningen gerealiseerd. Voor geheel Odijk-West geldt een zeer hoge archeologische verwachting, met name voor archeologische resten uit de IJzertijd, Romeinse Tijd en Middeleeuwen.

Het plangebied ligt immers in de Limeszone, de vroege Romeinse grensstreek. In de Romeinse Tijd vormde de Rijn de noordgrens van het Romeinse Rijk. Langs de Rijn zijn tientallen forten (castella) gebouwd, waarvan het fort bij Vechten er één is. De forten waren onderling verbonden door een militaire hoofdweg, die in de Romeinse Tijd direct ten westen van Odijk-West gelopen heeft. Ook in het beoogde plangebied, ongeveer ter plaatse van de N229, wordt een Romeinse weg verwacht. Bij eerdere archeologische onderzoeken in Odijk-West en de directe omgeving zijn zeer veel archeologische vondsten gedaan. Op ’t Burgje zijn recentelijk o.a. een Romeins grafveld en een Middeleeuwse hofstede opgegraven. Met het oog op de toekomstige ontwikkelingen wil de gemeente in kaart brengen op welke locaties binnen Odijk-West archeologische vindplaatsen aanwezig (kunnen) zijn. In de planontwikkeling kan hiermee dan rekening worden gehouden.

In de periode van 24 augustus t/m 18 september 2020 is in het beoogde plangebied een verkennend booronderzoek uitgevoerd. Op bijgevoegde afbeelding is te zien op welke plekken de boringen hebben plaatsgevonden. Het onderzoek bestond uit het zetten van handmatige grondboringen. De boor die hiervoor gebruikt werd betreft een zogenaamde Edelmanboor met een boor-diameter van 7 cm (zie afbeelding).
De uitgekomen grond werd nadien weer terug in het boorgat gedaan. Er blijven dus geen gaten en grote hopen grond op het terrein achter. De boringen werden zo geplaatst dat er zo min mogelijk schade aan het gewas werd toegebracht. Er is in het onderzoeksgebied om de 40 meter een boring uitgevoerd. In totaal zijn ruim 500 boringen gezet.
De resultaten uit dit eerste verkennend booronderzoek zullen na verwachting leiden tot conclusies over mogelijke behoudens waardige archeologische resten. Verkennend booronderzoeken zijn overigens niet primair gericht op het opsporen van concrete archeologische vindplaatsen. Doel is vooral om het oude landschap in beeld te brengen op basis waarvan voorspellingen kunnen worden gedaan over vindplaatsen.
Op basis van de resultaten van het verkennend booronderzoek volgt een karterende fase. In het nog uit te voeren karterend booronderzoek wordt de ligging, omvang en methode van de te karteren zones bepaald. De resultaten van een karterend onderzoek zullen mogelijke archeologische vindplaatsen beter in beeld brengen.
Raadsexcursie

Voor het nieuwbouwproject in Odijk-West ging de gemeenteraad op excursie om inspiratie op de te doen. Bekijk de korte video voor een impressie. Bekijk hier een lange versie van de video.
In de komende jaren breidt de gemeente Bunnik de buitenkant van de Odijkse kern uit met 1000 woningen in Odijk-West. Het plangebied heeft een oppervlak van circa 20 tot 35 hectare
Uitgangspunt voor het bouwen is de in 2017 vastgestelde Uitvoeringsstrategie. Daarin is opgenomen dat Bunnik, Odijk en Werkhoven dorpen zijn en blijven waar mensen uit alle lagen van de bevolking een fijne plek hebben om te wonen. De gemeente Bunnik wil zich voorbereiden op de toekomst en een dynamische gemeente met goede voorzieningen zijn. Wonen in een dorp, maar dichtbij de stad en het Utrecht Science Park (USP). Bovendien is er in onze gemeente én de hele regio een enorme schaarste aan woningen.
Inspiratie en informatie
Voor dit nieuwbouwproject in Odijk-West ging de gemeenteraad begin september op excursie om inspiratie op te doen. Op het Youtube kanaal van de gemeente Bunnik en op deze pagina staat een videoreportage van deze excursie.
Vervolgens is de gemeenteraad op 5 aaneengesloten woensdagavonden in september en oktober door de projectorganisatie geïnformeerd over thema’s die van belang zijn bij de ontwikkeling van Odijk-West. De volgende thema’s werden besproken: woningbouwprogramma, voorzieningen, verkeer en mobiliteit, natuur, landschap, milieu, archeologie, energie, duurzaamheid, financiën en ontwikkelstrategie. Het karakter van de bijeenkomsten was informeel. Het doel was om geïnformeerd te worden, met elkaar meningen en ideeën uit te wisselen en te brainstormen. De raadsleden kregen diverse presentaties te zien van beleidsadviseurs van de gemeente en een aantal externe adviseurs. Deze presentaties over de verschillende thema’s en onderwerpen leverden veel vragen, informatie en goede discussies op.
Integraal Programma van Eisen
De hiervoor genoemde thema’s zijn onderdeel van het Integraal Programma van Eisen (IPvE) dat opgesteld moet worden voor de ontwikkeling van de wijk. In dit IPvE worden alle eisen en wensen, maar ook randvoorwaarden en uitgangspunten vermeld, waar de nieuwe wijk volgens de raad, aan moet voldoen. Het IPvE voor Odijk-West zal in het begin van 2021 ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Daaraan voorafgaand komt een informatieavond voor de samenleving. Het vastgestelde IPvE vormt feitelijk de opgave voor het ontwerpteam dat vervolgens een ruimtelijk plan gaat opstellen voor de invulling van deze nieuwe wijk.
Vermeldingswaardige opmerkingen
Een aantal vermeldenswaardige opmerkingen die in de bijeenkomsten zijn genoemd:
- Uitstraling van de wijk: dorps, suburbaan (buitenstedelijk), groen
- Belangrijke uitdaging is de inpassing van de archeologische waardevolle gebieden en vondsten in de plannen
- Woningbouwprogramma dat aansluit bij de Visie op wonen:
- 30% sociaal (met name huurwoningen)
- 40% midden (woningen voor middeninkomens en beroepen in vitale sectoren)
- 30% duurdere woningen
- Voor alle leeftijden geschikt
- Verkeer: aansluiting verkeersstructuur van Odijk-West op de N229; opheffen barrièrewerking van de N229 voor voetgangers en fietsers (naar het dorp Odijk)
- Goede (fiets)verbindingen vanuit deze nieuwe wijk met het station
- Duurzaamheid en energie: voor deze gasloze wijk moeten toekomstbestendige keuzes worden gemaakt om energiegebruik terug te dringen en slimme alternatieven te bieden
- Landschappelijke kwaliteit van het gebied bewaken en waar mogelijk versterken
- Opnemen in de planvorming: structuur van de bestaande waterhuishouding versterken.
Openbare raadsverslagen
Van de 6 raadsbijeenkomsten over Odijk-West staan 5 raadsverslagen openbaar: