Vaccinatieronde 14- tot 18-jarigen tegen meningokokken

Datum: 11 maart 2019

'Deel dít niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte'

Vanaf maart ontvangen jongeren van 14 tot en met 18 jaar in de regio Utrecht een uitnodiging voor de prik tegen meningokokkenziekte. Met de slogan “Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte” nodigen het RIVM en de jeugdgezondheidsorganisaties jongeren uit deze vaccinatie te halen. Dit jaar ontvangen zo’n 860.000 Nederlandse jongeren een uitnodiging voor een vaccinatie tegen de meningokokkenziekte. In 2018 kregen al zo’n 130.000 jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, een uitnodiging thuis op de mat. 

Meningokokkenziekte

Sinds 2015 worden steeds meer mensen ziek door de meningokokbacterie type W. Een bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen kan verspreiden. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel, dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. De ziekte kan dan ernstig verlopen, met bijvoorbeeld hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Dat zijn ernstige ziekten waar je de rest van je leven blijvende klachten aan kunt overhouden. Je kunt er zelfs aan doodgaan. De kans om een meningokokkeninfectie te krijgen is nog steeds klein, maar om verdere toename van de ziekte te voorkomen is vaccineren belangrijk.

Wie krijgen een prik?

Jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 en (een deel van) 2004 ontvangen vanaf maart een uitnodiging van het RIVM. Jongeren die geboren zijn in 2003 en 2005 ontvangen vanaf mei een uitnodiging. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Door deze groep te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding.

Wanneer vindt de vaccinatieronde plaats?

Vanaf maart ontvangen jongeren in de regio Utrecht een uitnodiging om de prik tegen meningokokken op te halen. De campagne zal in de regio Utrecht over twee periodes plaatsvinden:  

  • 25 maart t/m 18 april: jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 en tussen 1 januari en 1 mei 2004 (jongeren die geboren zijn tussen 1 mei en 31 december 2004 kregen in oktober 2018 de vaccinatie al aangeboden).
  • 3 juni t/m 28 juni: jongeren geboren in 2005 en 2003.

Lees meer over de exacte data en locaties op de website van GGD regio Utrecht: www.ggdru.nl.   

Wil je meer weten?

Op de website http://www.deelditnietmetjevrienden.nl/ vind je verhalen van jongeren en ouders die te maken hebben gehad met meningokokkenziekte en vind je antwoorden op veel gestelde vragen. 

Bunnik.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten