Update: bestrijding eikenprocessierups

Datum: 5 juli 2019

Ondanks het feit dat de gemeente Bunnik de eikenprocessierups dit voorjaar preventief heeft bestreden, blijkt helaas ook dat onze inwoners last hebben van de (brand)haren van deze rups. Het aantal processierupsen in Nederland ligt drie keer hoger dan normaal. In Odijk, Werkhoven en Bunnik zijn de nesten van de eikenprocessierups verwijderd uit bomen die de gemeente beheert en in risicogebieden staan. Het gaat dan om bomen die dichtbij scholen, speeltuinen, kinderdagverblijven, winkels en sportterreinen staan. Op deze kaarten kunt u zien welke gebieden dit zijn. Daarna zijn de rupsennesten in woonwijken aangepakt.

Maak een melding
Ziet u nog een rupsennest in een eikenboorm? Maak dan een melding. Dankzij uw meldingen houden wij het overzicht van waar de rups in onze gemeente nog voor overlast zorgt.

Doorsturen van meldingen
Zeventig procent van de meldingen die bij ons binnenkomen gaat over bomen die niet van de gemeente zijn. Het zijn dan bijvoorbeeld bomen van Provincie Utrecht, het Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of van particulieren. Boomeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor preventie en bestrijding van de eikenprocessierupsen. Als u een melding bij ons maakt van een rupsennest in een boom die niet van de gemeente is, dan geven wij dit wel direct door aan de eigenaar van de boom. Wij adviseren hen om een professioneel bestrijder in te zetten.

Meer weten?
Wilt u weten hoe de risicogebieden aangepakt worden? Hoe de bestrijding in onze gemeente plaatsvindt? Lees dan verder op deze website. Op het kennisplatform van het ministerie van LNV vindt u alle informatie die landelijk beschikbaar is over de eikenprocessierups.

 

Bunnik.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten