Snorfietsers op de rijbaan in Utrecht

Vanaf vandaag rijden snorfietsers (blauw kenteken) op een aantal wegen in het hart van Utrecht op de rijbaan met een helm op, net als bromfietsers (geel kenteken). Dus gaat u wel eens met de snorfiets naar de stad Utrecht, denk hier dan goed aan.

Veiligheid

Met het verplaatsen van snorfietsers naar de rijbaankrijgen de fietsers meer ruimte op het fietspad. Zo maakt de gemeente de doorstroming beter. Bovendien hebben fietsers minder last van uitlaatgassen van snorfietsers. Voor de veiligheid is de nieuwe situatie ook beter, blijkt uit onderzoek in Amsterdam waar snorfietsers sinds april 2019 op de rijbaan rijden. Snorfietsers worden op de rijbaan beter gezien door afslaande automobilisten en zij hebben daar meer ruimte dan op de smalle fietspaden. Hierdoor gebeuren daar minder ongelukken. Snorfietsers zijn verplicht om op de rijbaan een helm te dragen.

Snorfietscoaches

Snorfietsers kunnen persoonlijk routeadvies krijgen bij de gemeente Utrecht als ze liever (nog) niet op de rijbaan rijden. Dat kan door een mail te sturen aan snorfiets@utrecht.nl

Boa's waarschuwen als snorfietsers op het fietspad rijden waar dat niet mag. Wanneer nodig geven ze ook uitleg als er nog iets onduidelijk is. Snorfietsers krijgen één keer een waarschuwing. Ook wordt de verkeersveiligheid van alle verkeersdeelnemers in de nieuwe situatie geschouwd om te kijken of de genomen maatregelen uitwerken zoals bedoeld en de communicatie, bebording, wegmarkeringen en doorsteken begrijpelijk zijn.

Meer informatie over dit project, alle acties rond de invoering en het kaartje van de wegen waar het om gaat vindt u hier: www.utrecht.nl/snorfiets

Naar overzicht