Programma Kerken naar de Toekomst
Het programma Kerken naar de Toekomst is vastgesteld door het college. Samen met de kerken, belanghebbenden en inwoners van onze gemeente is een duurzaam toekomstperspectief voor het religieus erfgoed in Bunnik, Odijk en Werkhoven opgesteld. Het programma vormt de basis voor het uitvoeren van de verschillende (project)ideeën en ambities.
Kerkgebruik is veranderd
Dit programma is het resultaat van een traject dat begon in 2023. Veel kerken en kloosters in Nederland hebben de afgelopen jaren geheel of gedeeltelijk hun oorspronkelijke functie verloren en steeds minder mensen bezoeken de kerk. Het is soms moeilijk om de gebouwen in stand te houden, wat tot leegstand kan leiden. In Bunnik, Odijk en Werkhoven zijn er zes kerkgebouwen en een voormalig klooster. De kerken hebben diverse vraagstukken die van invloed zijn op de toekomst van hun gebouwen. Daarom is nagedacht over samenwerking, mogelijkheden en ontwikkelingen rond het religieus erfgoed.
Opzet van het programma
Dankzij de inzet en betrokkenheid van velen is er een beeld ontstaan van de mogelijkheden en potentie van deze bijzondere gebouwen en plekken in onze gemeente. Tijdens werksessies met de kerkbesturen en vertegenwoordigers uit de gemeenschap is hierover uitgebreid gesproken. En bijna 600 inwoners hebben door het invullen van een vragenlijst hun mening gegeven over de huidige en toekomstige rol van de kerken (zie bijlage XI). Al deze waardevolle inzichten zijn verwerkt.
Waarde van de kerken
In het programma staan de waarden die de kerken hebben voor onze gemeente. Hierbij kan gedacht worden aan informatie over de betekenis, bouwhistorie en cultuurhistorische waarde van de kerkgebouwen. En ook de waarden die de kerken hebben voor onze inwoners. Een kerk is namelijk meer dan alleen een gebedsgebouw of een herkenningspunt in de dorpen. Het is een plek van bezinning en waar belangrijke levensmomenten plaatsvinden, waar mensen zijn getrouwd zijn of waar mensen worden herdacht.
Toekomstbeeld
Het programma vormt de basis voor het uitvoeren van de verschillende (project)ideeën en ambities. Hiervoor is een agenda met concrete handvatten opgesteld, zoals een wegwijzer verduurzamen van kerken. Het ‘toekomstperspectief’ verschilt per kerkgebouw of geloofsgemeenschap. Door het programma te verbinden aan de omgevingsvisie blijft er meer aandacht voor de unieke rol van de kerken in de samenleving en in het bijzonder voor de sociale waarde van de geloofsgemeenschappen voor de dorpen in de gemeente Bunnik. Zo helpen we elkaar om de kerkgebouwen geschikt te maken voor de toekomst.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het programma Kerken naar de Toekomst? Of het programma en de bijlagen downloaden? Neem dan een kijkje op de projectpagina.