Minister Van Engelshoven reikt Limes-Werelderfgoedcertificaten uit

Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere van de Neder-Germaanse Limes reikte minister van OCenW Ingrid van Engelshoven samen met directeur UNESCO Nederland Marielies Schelhaas afgelopen vrijdag aan 12 gemeenten een Werelderfgoedcertificaat uit. Ook de gedeputeerden van de drie Limesprovincies – Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland - ontvingen een certificaat. Wethouder Jocko Rensen nam het certificaat namens de gemeente Bunnik in ontvangst.  

Limesdag
Professionals en vrijwilligers die zich jarenlang voor de UNESCO-Werelderfgoedstatus hebben ingezet, kwamen deze dag samen om de kersverse UNESCO-status van de Limes in Nederland te vieren. Tijdens de dag belichtten sprekers onder andere het belang van het werelderfgoed, de kansen en mogelijkheiden voor het toerisme en de uit te bouwen agenda voor verder en verdiepend wetenschappelijk onderzoek naar de Neder-Germaanse Limes.

Neder-Germaanse Limes
Dwars door Nederland liep tweeduizend jaar geleden, langs de Rijn, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk: de Limes. De Romeinen bouwden er wachtposten, forten en legerplaatsen. Ook legden zij wegen, kanalen en havens aan. In het grensgebied ontstonden dorpen waar ambachtslieden, handelaren en gezinnen van soldaten woonden. De waardevolle archeologische resten die van die Romeinse aanwezigheid in de bodem bewaard bleven, vormen samen het grootste archeologische monument van Nederland. Dit monument, de Neder-Germaanse Limes, kreeg op 27 juli 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed. Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van dit deel van de Limes, in Nederland vertegenwoordigd door in totaal 19 archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd, verspreid over 12 gemeenten in de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

Meer informatie over de Neder-Germaanse Limes via www.romeinen.nl en www.limes.nl

Naar overzicht