MaaltijdMaatje Bunnik bezorgt 25.000e maaltijd

Mevrouw Van der Toorn (90) eet vandaag – woensdag 18 december - iets vroeger dan gebruikelijk. Want om half vijf staat een handvol mensen voor haar deur met de 25.000e warme maaltijd van MaaltijdMaatje Bunnik. Ze krijgt de maaltijd en een bos bloemen uit handen van wethouder Julie d’Hondt (welzijn) en Jannie van Vulpen van de focusgroep ouderen. 

Sinds een jaar of anderhalf maakt mevrouw Van der Toorn gebruik van MaaltijdMaatje. Vijf keer per week komt een vrijwilliger een warme maaltijd brengen en een praatje maken. “Heel goede, prettige mensen,” vertelt mevrouw Van der Toorn. “Ook al plenst het van de regen, ze komen altijd.” Naast de warme maaltijd brengen ze ook gezelligheid. “Ook al maken we gewoon een praatje over het weer, dat is toch heel prettig. Ik zie soms niemand op een dag en dat is vreselijk saai.”

In het weekend is er geen MaaltijdMaatje, dan eet mevrouw Van der Toorn meestal gewoon een boterham. Want koken en moeilijk lopen is een lastige combinatie. 

14 chauffeurs

MaaltijdMaatje Bunnik bestaat sinds mei 2020, toen Henk van de Hoef het in vliegende vaart opzette na het stoppen van Tafeltje Dekje. Inmiddels heeft MaaltijdMaatje 14 chauffeurs die op eigen kosten zo’n 140 maaltijden per week bezorgen bij mensen die zelf niet meer kunnen koken. 

De klanten betalen voor de maaltijden van Maaltijdservice Kromme Rijnstreek, verder draait het project op sponsors. “Ik ben er trots op dat Bunnik een gemeente is waar mensen zorgen voor elkaar”, zegt wethouder Julie d’Hondt (welzijn). “De vrijwilligers kennen hun klanten en helpen niet alleen met een warme maaltijd, maar ook met warm contact. Geweldig dat onze inwoners zich in weer en wind hier iedere week weer belangeloos voor inzetten'.

Praktische ondersteuning

“Een maaltijdservice aan huis zoals MaaltijdMaatje Bunnik is een prachtig voorbeeld van praktische ondersteuning door en voor de Bunnikse ouderen,” vindt Jannie van Vulpen. Ze is als inwoner van Bunnik betrokken bij de focusgroep ouderen. Dat is een werkgroep van inwoners, organisaties en de gemeente Bunnik, die onderzoekt wat ouderen nodig hebben om prettig en zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Behalve nuttig, zijn de maaltijden ook gewoon lekker. Mevrouw van der Toorn houdt het meest van de soepen. “Ze zijn goed gemaakt. Daar geniet ik altijd erg van.”