LIVEBLOG CORONAVIRUS t/m 31 maart

Datum: 1 april 2020

Update 31 maart: brief aan de bewoners van Bunninchem

Update 31 maart: non-foodkramen mogen toch op markt staan

Inmiddels is bekend geworden dat op de weekmarkt toch non-food kramen mogen staan.

Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de mededeling voor standplaatshouders in dit liveblog (d.d. 25 maart jl.).

Update 27 maart: Jaagpad afgesloten

Het Jaagpad langs de Kromme Rijn is afgesloten voor wandelaars. Het pad is te smal om anderhalve meter afstand te houden.

Routebureau Utrecht promoot geen wandel- of fietsroutes vanwege de maatregelen die gelden vanwege het Coronavirus.  

Update 27 maart: nieuwe noodverordening

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen moet zich daar aan houden. Overtreding van de regels is strafbaar. Er is daarom een nieuwe noodverordening ingesteld. Daardoor kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt. We vertrouwen er op dat iedereen dat doet.

Daarnaast is er een uitzondering voor markten gemaakt, omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is. Dit is geregeld in een zg. 'aanwijzingsbesluit'.

Lees de verordening hieronder of via deze link

Update 26 maart: alternatieve invulling 4 en 5 mei

In 2020 vieren we in Nederland dat we 75 jaar in vrijheid leven. Inwoners uit de gemeente Bunnik hebben het initiatief genomen om een gevarieerd activiteitenprogramma samen te stellen voor alle inwoners. Nu de coronamaatregelen van kracht zijn kunnen de activiteiten niet doorgaan in de vorm zoals ze gepland zijn.

Het plan was om samen de oorlog te herdenken en de vrijheid te vieren. Het delen van oorlogsverhalen van oudere inwoners met de jongere generatie stond daarbij centraal. Het was de bedoeling dat de verhalen als een lopend vuurtje van oud naar jong en van dorp naar dorp zouden gaan. Een deel van de activiteiten zou van start gaan voor 4 mei en het zwaartepunt van het programma lag op bevrijdingsactiviteiten in Werkhoven, Odijk en Bunnik op 5 mei a.s..

De initiatiefnemers gaan met elkaar in overleg en bespreken de mogelijkheden voor een alternatief programma en/of een herdenking en viering op een latere datum dit jaar.

Update 25 maart: mededeling voor standplaatshouders gemeente Bunnik

Op 23 maart 2020 heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van corona. Alle bijeenkomsten worden afgelast tot 1 juni, ook bij minder dan 100 bezoekers. Aangegeven is dat markten hiervan zijn uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en standplaatshouders kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.

Aanscherping maatregelen

De Veiligheidsregio Utrecht scherpt maatregelen voor de markten aan. Deze zijn nodig om de verkoop van etenswaren op markten op een verantwoorde manier door te laten gaan. De maatregelen passen bij de Nederlandse aanpak van het coronavirus en zijn in het belang van de gezondheid van iedereen. Ze gelden van 25 maart 2020 tot nader order in alle gemeenten van de Veiligheidsregio Utrecht.

Instructie

 1. De kramen moeten verspreid over de markt opgesteld worden, waardoor het mogelijk wordt om de drukte te spreiden en een onderlinge afstand te kunnen bewaren van 1,5 meter tussen de personen op de markt.
 2. Marktkramen met non-food gaan dicht; er is alleen verkoop van etenswaren toegestaan, om voldoende afstand tussen de kramen te kunnen houden. Alleen verkoop van etenswaren is toegestaan.
 3. Voedsel dat vers wordt bereid voor consumptie mag niet ter plaatse worden genuttigd. Alleen afhaal ten behoeve van consumptie elders dan ter plaatse is toegestaan.
 4. Zit- of staan-mogelijkheden en andere uitstallingen buiten de marktkraam zijn niet toegestaan. 
 5. Er wordt geadviseerd om contactloos te laten betalen
   

Update 24 maart

Inmiddels is in Bunnik een vijfde coronageval vastgesteld. Voor informatie over het aantal coronagevallen in de gemeente en onze regio verwijzen we vanaf nu naar de website van de GGD regio Utrecht die regelmatig de stand van zaken publiceert.

Update 24 maart: RMN neemt extra maatregelen

Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) neemt per direct een aantal extra maatregelen wegens de recente ontwikkelingen rond het coronavirus. RMN vind het erg belangrijk om de zeer belangrijke dienstverlening, de inzameling van huishoudelijk afval en de taken in de openbare ruimte, goed uit te kunnen blijven voeren. Daarbij wil RMN dat de medewerkers geen onnodige risico's lopen. De maatregelen die al van toepassing waren, zijn verder aangescherpt.

Lees in dit nieuwsbericht wat de maatregelen inhouden

Update 23 maart: Gemeentehuis alleen geopend op afspraak

Vanaf dinsdag 24 maart is het gemeentehuis alleen nog open op afspraak tussen 9.30 en 11.00 uur van maandag t/m vrijdag. Buiten deze tijden is het gemeentehuis gesloten.

Wanneer u ons op afspraak bezoekt, verzoeken wij u de richtlijnen ter voorkoming van coronabesmetting in acht te nemen. Wij schudden geen handen en vragen bezoekers anderhalve meter afstand tot elkaar en tot onze medewerkers te houden. Onze loketten zijn vanaf nu ook voorzien van transparante schermen.

Update 23 maart: Centrale huisartsenpost in Dorpshuis Odijk

Huisartsen in de gemeenten Bunnik en Wijk bij Duurstede starten vanaf woensdag 25 maart een gezamenlijke huisartsenpost in het Dorpshuis Odijk. Deze huisartsenpost is speciaal voor patiënten van wie het vermoeden bestaat dat zij besmet zijn met het coronavirus en dusdanig ziek zijn dat een huisarts hen moet onderzoeken. Patiënten kunnen hier alleen terecht na een afspraak via de eigen huisartsenpraktijk. Lees meer 

22-03-20

Update zondag 22 maart 2020

Om 11.29 uur is er een NL-Alert uitgegaan:
Volg instructies Rijksoverheidop: houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen Corona. Keep  your distance to others.

Het is droog en zonnig weer en veel mensen willen naar buiten. Burgemeester Ruud van Bennekom zegt hierover:

"Bunnik is mooi. Daarom zoeken veel wandelaars Amelisweerd, Rhijnauwen en het Jaagpad langs de Kromme Rijn op. Door drukte is het onmogelijk om de 1,5 meter afstand te houden. Dat moet echt voor u zelf en voor anderen. Kies voor zekerheid. Blijf thuis."

Update 20 maart: Kindernoodopvang

De regering heeft besloten dat alle scholen en kinderopvangorganisaties t/m 6 april gesloten blijven. Om zo de piek in de verspreiding van het Coronavirus af te vlakken. Bent u en/of uw partner werkzaam in een cruciaal beroep, woont u in de gemeente Bunnik en heeft u opvang voor uw kinderen nodig? Dan kunt u via de gemeente Bunnik noodkinderopvang aanvragen. Meer informatie in dit bericht.

Update 20 maart

Er is helaas een tweede besmetting met het Coronavirus vastgesteld in de gemeente Bunnik. Het protocol voor nieuwe patiënten (isolatie, contactonderzoek en het volgen van het ziektebeeld van de patiënt) is ook nu weer van toepassing. 

Update 20 maart: geen raadsvergadering op 26 maart

De raadsvergadering van 26 maart is na overleg met de agendacommissie en de fractievoorzitters afgelast. De agendapunten schuiven door naar de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad. Die is gepland op 16 april.

Update 19 maart: maatregelen zelfstandig ondernemers

Bent u zelfstandig ondernemer en ervaart u financiële problemen als gevolg van de maatregelen met betrekking tot Corona? De Rijksoverheid heeft een pakket aan maatregelen vastgesteld.

Bij de Regionale Sociale Dienst (RSD) kunt u een aanvraag indienen met betrekking tot de maatregelen: inkomensondersteuning levensonderhoud en een lening voor bedrijfskapitaal.
Alle informatie hierover vindt u op de website van de RSD.

Over uitstel en spreiding van gemeentelijke belastingen vindt u informatie op de website van Bghu

Voor overige regelingen vindt u informatie op de website van de Kamer van koophandel.

Update 18 maart: nieuws van samenwerkingspartners

Samenwerkingspartners van de gemeente Bunnik hebben t/m 6 april hun dienstverlening aangepast en evenementen en activiteiten afgelast. Actuele informatie van deze partners vindt u via de volgende links:

Update 18 maart: Recyclestation en inzameling oud papier

Drukte recyclestation

Momenteel is het erg druk op het recyclestation. Om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijk zijn laat RMN beperkt aantal bezoekers per keer toe op het recyclestation. Verzoek is om indien mogelijk een bezoek aan het recyclestation uit te stellen.

Lees hier welke maatregelen er gelden ophet recyclestation

Oud-papier wordt niet opgehaald op 21 en 28 maart

Het oud-papier in Bunnik wordt ingezameld door vrijwilligers. In verband met het Corona-virus wordt er op zaterdag 21 en zaterdag 28 maart geen oud-papier ingezameld. Inwoners wordt gevraagd de blauwe container op deze dagen niet buiten te zetten en het oud-papier op te sparen voor de volgende inzamelronde (over 4 weken).

Update 18 maart : Noodverordening Veiligheidsregio Utrecht

De overheid heeft een reeks maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Overtreding van de maatregelen is strafbaar. Om de maatregelen te kunnen handhaven, heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht een noodverordening ingesteld.

Maatregelen

Alle bijeenkomsten en evenementen met meer dan honderd mensen zijn afgelast. Daarnaast zijn alle scholen, eet- en drinkgelegenheden, coffeeshops, sport- en fitnessclubs, sauna’s en seksclubs gesloten. Afhalen bij coffeeshops en eetgelegenheden is wel toegestaan.

De gemeente vertrouwt erop dat iedereen deze aanwijzingen opvolgt. Dit is in het belang van de gezondheid van ons allemaal. Gemeentelijke toezichthouders handhaven deze maatregelen. Eerst door middel van een gesprek met de overtreder of degene die aanstalten maakt een overtreding te begaan. Als dat niet werkt, neemt de overheid maatregelen.

Update 17 maart : Eerste coronabesmetting in gemeente Bunnik

Vandaag bleek dat de gemeente Bunnik de eerste besmetting met het coronavirus heeft. Deze besmetting wordt morgen (18 maart) in de tellingen meegenomen. Het contactonderzoek dat GGD regio Utrecht in dit soort situaties altijd doet, vindt momenteel plaats.

Burgemeester Ruud van Bennekom had vandaag telefonisch contact met de patiënt: ‘Ik heb de betrokkene vandaag gebeld. De patiënt heeft milde klachten, die niet verergeren en hoopt zelf eind van de week van de klachten af te zijn. Uiteraard heb ik onze beterschapswensen overgebracht.’  

De gemeente volgt de adviezen en instructies van het RIVM en GGDrU, die alert blijven op nieuwe besmettingen en steeds hetzelfde protocol toepassen als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en het volgen van het ziektebeeld van de patiënt.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

 • was handen regelmatig met water en zeep
 • hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
 • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg
 • geen handen schudden
 • blijf thuis bij verkoudheidsklachten

Wat moet u doen bij klachten?

Heeft u verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. U hoeft de huisarts niet te bellen. Uw klachten zijn mild.

Worden uw klachten erger? U heeft koorts (meer dan 38 graden Celsius) en u hoest of ademt moeilijk? Dan kunt u bellen met de huisarts of huisartsenpost.

Het testbeleid is als volgt: mensen met milde klachten worden vanaf nu niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. De (huis)arts zal bepalen of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen. Hierbij gaat het om mensen van 70 jaar en ouder en mensen die op basis van onderliggend lijden in aanmerking komen voor griepvaccinatie. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met hart- en longaandoeningen.

Het RIVM heeft het testbeleid veranderd om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen. Op deze wijze zorgen we ervoor dat er voldoende voorzieningen beschikbaar zijn voor mensen die ze het meest nodig hebben.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie over het coronavirus op:

Voor vragen van het publiek over het coronavirus is GGDrU te bereiken via
telefoonnummer 030-6305400. Dit nummer is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur en in het weekend van 9.00 uur tot 16.00 uur.

Het landelijke telefoonnummer voor informatie over het coronavirus is 0800-1351 (tussen 8.00 en 20.00 uur).

Update 17 maart

De aangepaste dienstverlening van de gemeente geldt, in tegenstelling tot eerdere berichten, tot en met 6 april 2020.

Update 16 maart Brief van burgemeester Van Bennekom

Burgemeester Van Bennekom heeft een brief geschreven aan alle inwoners en ondernemers in Bunnik, Odijk en Werkhoven.

Lees hier zijn brief 

Update zaterdag 14 maart 14.00 u

In overleg met de agendacommissie zijn de vergaderingen van het Open Huis van 19 maart en 26 maart afgelast.

Update vrijdag 13 maart 2020 14:00 u

Coronavirus en dienstverlening van de gemeente Bunnik

De dienstverlening van de gemeente Bunnik blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven.

Wel maken we vanwege het coronavirus aanpassingen.

Vanaf heden tot en met 31 maart 2020 is onze dienstverlening alleen op afspraak.

Er zijn minder beschikbare afspraakmomenten. Te weten tussen 8:30 uur – 12:30 uur.

Maak alleen een afspraak als dat echt nodig is of spoed betreft.
Ook is de wachttijd aan de telefoon bij het Klantcontactcentrum langer.

Wij vragen hiervoor uw begrip.

12-03-20

Update 12 maart 16:45 u

Nieuwe maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.

Bekijk hier welke maatregelen dit zijn https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/03/12/nieuwe-maatregelen-tegen-verspreiding-coronavirus-in-nederland


Wat kunt u doen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen:

-Was uw handen regelmatig
-Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
-Gebruik papieren zakdoekjes
- geen handen schudden

Heeft u klachten?

Heeft u last van koorts en luchtwegklachten zoals hoesten of kortademigheid? Bent u in een land/ regio geweest waar het Coronavirus heerst? Of heeft u de afgelopen 2 weken contact gehad met iemand die het Coronavirus heeft? Blijf thuis en neem telefonisch contact op met uw huisarts.

Meer informatie

Op de website van de RIVM vindt u de meest actuele informatie over het coronavirus. Ook vindt u op deze site een overzicht van de vragen en antwoorden over het Coronavirus: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

Op de website van GGD regio Utrecht staat informatie voor reizigers die een land/regio hebben bezocht waar het Coronavirus heerst: https://www.ggdru.nl/over-de-GGD/wat-doet-de-GGD/rampen-en-crises/liveblog-coronavirus.html

Bunnik.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten