LIVEBLOG CORONA

Datum: 18 mei 2020

Het landelijke telefoonnummer voor informatie over het coronavirus is 0800-1351 (tussen 8.00 en 20.00 uur)

Update 12 mei: Ook volwassenen mogen weer buitensporten bij de sportvereniging

De noodverordening is aangepast. Dit betekent dat ook volwassenen weer buiten mogen sporten bij hun sportvereniging in Bunnik, Odijk en Werkhoven. Meer informatie hierover is te vinden via Sporthuis Bunnik of via de eigen sportvereniging.

Regels voor sportactiviteiten

De regels voor georganiseerd sporten in de buitenlucht:

  • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
  • Volwassen en jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen. Want zij hebben een hogere kans op besmetting.
  • Wedstrijden of competities zijn niet toegestaan, toeschouwers ook niet.
  • Kleedkamers en kantines zijn gesloten. Dit betekent dat sporters zich thuis moeten omkleden en na afloop thuis moeten douchen.
  • Bij sporten waarbij je dicht bij elkaar in de buurt komt moet de manier van trainen worden aangepast.
  • Volg de instructies op van uw sportaanbieder.

Update 11 mei: nieuwe noodverordening VRU van kracht

 

De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft op 9 mei 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld, die met ingang van 11 mei 2020 in werking treedt.

In de nieuwe noodverordening zijn de maatregelen die het kabinet heeft genomen uitgewerkt. Naleving van de belangrijkste basisregels blijft hierbij van belang. Hierbij geldt dat 1,5 meter afstand van elkaar moet worden gehouden en dat de geldende hygiëneregels worden nageleefd. Met de versoepeling van een aantal maatregelen is vanaf 11 mei 2020 in Nederland weer iets meer ruimte mogelijk om dingen te doen, waarbij het van belang blijft dat daarbij het coronavirus onder controle wordt gehouden.

Toelichting op wijzigingen in de noodverordening op VRU.nl

Een toelichting op deze nieuwe noodverordening met daarin aangegeven wat er veranderde in de noodverordening van 29 april en wat daarbij is gekomen in de huidige noodverordening van 11 mei vind je op de website van de VRU: https://bit.ly/2zxJWRG.

Update 8 mei: Sporten voor volwassenen nog niet maandag 11 mei van start

Premier Rutte kondigde deze week aan dat sporten in de buitenlucht, met uitzondering van contactsporten, ook voor volwassenen weer mag vanaf maandag 11 mei. De gemeente moet er voor zorgen dat alles volgens de regels op een veilige manier gebeurt. Dat betekent vooral veel werk voor de vrijwilligers van de verenigingen. Het is ongelooflijk hoe hard er tot nu toe gewerkt is door alle verenigingen.

Aanpassing noodverordening
Nadat de gemeente de aanwijzing van de minister heeft ontvangen, wordt er door het Veiligheidsberaad, de 25 burgemeesters die voorzitter van een veiligheidsregio zijn, een model-noodverordening opgesteld. Aan de hand daarvan past de Veiligheidsregio Utrecht de huidige noodverordening aan. Er wordt in regionaal verband hard gewerkt om de nieuwe noodverordening zo snel mogelijk gereed te hebben. Zodra de nieuwe noodverordening van kracht is, wordt deze op de gemeentelijke website gepubliceerd.

Bovendien hebben de verenigingen tijd nodig om voorbereidingen te treffen en het zo te organiseren dat er met nog meer mensen op een veilige manier gesport kan worden.

Om die twee redenen verwachten wij niet dat buitensporten op sportvelden meteen maandag 11 mei kan. Wij hopen dat zowel de aanpassing van de noodverordening als de verenigingen zo snel mogelijk gereed zijn zodat we op een veilige manier buitensporten weer mogelijk kunnen maken. Zodra wij meer informatie hebben, melden wij dit op ons liveblog.

Update 7 mei: Luchtwegspreekuur Dorpshuis Odijk verplaatst naar sporthal

Omdat de huisartsen van het luchtwegspreekuur op locatie Dorpshuis Odijk gezien de ontwikkelingen met een kleinere locatie uit de voeten kunnen, verplaatst dit spreekuur vanaf 11 mei naar de kleedkamers van sporthal de Lindenhof. De entree van het spreekuur is dan rechts van de hoofdingang van sporthal de Lindenhof. Ter plekke is de route duidelijk aangegeven met bewegwijzering. Maandag 11 mei om 11:00 uur start het luchtwegspreekuur dus vanaf een nieuwe locatie. Vanaf maandag is het spreekuur alleen open voor inwoners uit Bunnik, Odijk en Werkhoven en niet meer voor mensen uit een andere gemeente. 

Update 6 mei: Vanaf 11 mei maatregelen op de stations

Pro Rail en de NS nemen maatregelen om reizigers veilig te kunnen laten reizen. Vanaf maandag 11 mei zijn de maatregelen zichtbaar. De boodschap: het openbaar vervoer is geen uitje, reis alleen als dat echt niet anders kan. Houd anderhalve meter afstand.

Lees hier het bericht waarin de aanpak in het openbaar vervoer staat.

01-05-20

Update 1 mei: Onderzoek naar impact van corona

In april 2020 namen 124 inwoners van de gemeente Bunnik deel aan een onderzoek van de GGD regio Utrecht over de impact van corona op hun leven. Zij geven hun leven op dit moment gemiddeld een 7 als rapportcijfer. 83% van hen verkeert in goede gezondheid.

Bent u benieuwd naar alle uitkomsten? Bekijk dan de onderstaande PDF met het overzicht van de resultaten van het onderzoek. Wilt u ze vergelijken met de regionale resultaten? lees dan de rapportage.

Update 29 april: nieuwe noodverordening

De voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht heeft vandaag een nieuwe noodverordening bekend gemaakt. Dankzij de medewerking van iedereen die de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus opvolgt is er enige ruimte voor versoepeling. Zo is buiten sporten voor de jeugd vanaf vandaag weer mogelijk. 

Lees hier het volledige bericht

Update 29 april: buitensportverenigingen mogen gedeeltelijk open

Buitensportverenigingen in de gemeente Bunnik mogen vanaf woensdag 29 april de trainingen voor kinderen t/m 12 jaar en jeugd van 13 t/m 18 jaar weer starten onder begeleiding. Deze laatste groep is verplicht om ten allen tijden 1,5 meter afstand van elkaar te houden. 

Naast de aangegeven beperking tot de twee doelgroepen moeten de buitensportverenigingen de noodzakelijke maatregelen getroffen hebben en protocollen opgesteld.

Buiten de activiteiten voor de twee doelgroepen blijven de sportparken voor anderen verboden terrein. Zodra de rijksoverheid het veilig genoeg vindt, komen er meer mogelijkheden. Door politie en BOA's wordt extra gesurveilleerd.
Meer over de gewenste maatregelen is te vinden in het protocol 'Verantwoord sporten'. Het laatste nieuws, inspiratie en goede voorbeelden over de opstart van georganiseerd sporten binnen de kaders van de noodverordening zijn te vinden op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Sporthuis Bunnik heeft een informatiebord laten maken voor op de sportparken die zij beheert. Deze zijn op dit moment in productie en worden zo snel mogelijk opgehangen op de complexen die het beheert.

Vragen?  
Sportverenigingen en organisaties die gebruik maken van accommodaties in Bunnik kunnen bij  Sporthuis Bunnik terecht met hun vragen en opmerkingen. Het Sporthuis zorgt er vervolgens voor dat die vragen op de juiste plek komen  info@sporthuisbunnik.nl

Update 25 april

Geen versoepeling maatregelen sportvelden vanaf 29 april: eerst meer duidelijkheid nodig

Dinsdag kwam het goede nieuws dat de maatregelen voor sport voor jeugd versoepeld kunnen worden. De gemeente is nu druk bezig om tot een aanpak te komen hoe we dit in Bunnik , Odijk en Werkhoven op een zorgvuldige en passende manier kunnen doen. VWS, NOC-NSF, VSG en de sportbonden onderzoeken de precieze uitwerking van de nieuwe maatregelen. Daarnaast is de Veiligheidsregio Utrecht bezig met het opstellen van een nieuwe noodverordening op basis van de nieuwe maatregelen en instructies vanuit het Rijk. Hierdoor heeft de gemeente in de loop van volgende week pas duidelijkheid over de ruimte waarbinnen het sporten mag plaatsvinden. Op basis van die uitwerking neemt de gemeente een besluit over hoe dit lokaal wordt geregeld.

Dit betekent helaas dat sportactiviteiten nog niet kunnen starten vanaf 29 april. De regels zoals die nu zijn blijven tot een nieuw besluit van de gemeente van kracht. Sportaccommodaties blijven gesloten en sportactiviteiten zijn niet toegestaan tot dat moment.

Wanneer een besluit over het sporten genomen is, communiceren wij dit zo snel mogelijk via dit liveblog. We moeten met elkaar een verantwoorde manier vinden om sporten mogelijk te maken. Alleen door nu voorzichtig te zijn, sporten we straks weer met elkaar.

Update 23 april: Koningsdag 2020 blijven de kleedjes in de kast

Op Koningsdag zijn er in de gemeente Bunnik geen festiviteiten. Dit betekent dat er ook geen vrijmarkt is. Het is niet toegestaan om op 27 april als volwassene of als kind een kleedje neer te leggen op straat, in eigen voortuin of in het groen om spullen te verkopen. Vele kleedjes maken toch weer een markt. En dan komen er teveel mensen bij elkaar om de noodzakelijke afstand tot elkaar aan te kunnen houden. 

Update 22 april: bespreking gewijzigde maatregelen

Naar aanleiding van de persconferentie van de premier gisteravond bespreken we op dit moment wat de gewijzigde maatregelen betekenen voor de sport, het basisonderwijs en de kinderopvang in de gemeente Bunnik. 

Wij houden u op de hoogte. 

Update 21 april: Problemen met inzameling textiel

Als gevolg van Coronamaatregelen ligt de afzet van ingezameld textiel helemaal stil waardoor de opslaghallen overvol zijn. Daardoor ontstaan er ook problemen met de inzameling ervan. Het is echter wel belangrijk om textiel en oud schoeisel te blijven recyclen. Daarom is het verzoek aan inwoners om dit nog even te bewaren, zodat het later toch nog goed terecht kan komen. Op dit moment moeten we nog afwachten hoe dit verder zal gaan.

Update 17 april: Verhoogd risico op natuurbranden #blijfthuis

Met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het momenteel voor iedereen aan te raden om zo veel mogelijk thuis te blijven en niet de natuur in te gaan.  Daar is nu nog een extra reden voor: door aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand zeer hoog. In de provincie Utrecht geldt daarom sinds vorige week fase 2 voor natuurbranden. Houd er rekening mee dat sommige gemeenten en natuurbeheerders extra maatregelen hebben genomen om bezoek aan de natuur te ontmoedigen.

Lees hier de berichtgeving

Update 14 april: Raadsvergadering en Open huis van 16 april in aangepaste vorm

Aanstaande donderdag zullen het Open Huis en de Raadsvergadering plaatsvinden in aangepaste vorm. De publieke tribune is GESLOTEN. Inwoners kunnen de vergaderingen volgen via een livestream of via Slotstad Radio.

Lees hier het volledige bericht

Volg hier de LIVESTREAM

Update 14 april: Wat als spanningen thuis oplopen?

De coronamaatregelen gelden al ruim een maand. Het duurt lang en we hebben ons leven drastisch moeten aanpassen.Wat doet u als de spanningen thuis oplopen? Lees de tips van de Rijksoverheid. Komt u er zelf niet uit? Neem dan contact of met Centrum voor Elkaar. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.00 uur.
T: 030 659 48 48 of mail centrumvoorelkaar@bunnik.nl

Update 9 april: blijf afval goed scheiden

Door alle coronamaatregelen heeft Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) fors meer werk. Het is prachtig weer en veel mensen zijn thuis en ruimen hun huis op waardoor de containers sneller vol raken. Eigenlijk neemt het aanbod van alle mogelijke soorten afval toe. RMN constateert dat het afval scheiden op dit moment minder goed gaat, en dat is jammer. Al deze grondstoffen kunnen we goed recyclenOok constateert RMN dat er veel huishoudelijk afval op straat gedumpt wordt. Denk hierbij niet alleen aan meubilair maar ook aan vuilniszakken met etensresten. Dat trekt ongedierte aan.

Help mee, blijf afval scheiden, zet niets naast de containers en op straat en bedenk even of het echt nodig is om nu naar het recycling station te gaan.

Lees hier alles over de gevolgen voor de afvalverwerking in Coronatijd

Update 4 april: Inhoud nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Utrecht

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen moet zich daar aan houden. Overtreding van de regels is strafbaar. De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft op 3 april 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. Daardoor kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt. De gemeente vertrouwt er op dat iedereen dat doet. De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft de bevoegdheid te handhaven op naleving van de regels, bijvoorbeeld door een boete op te leggen.

In deze nieuwe noodverordening is een verbod toegevoegd voor sanitaire voorzieningen recreatie. Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen op recreatieparken, vakantieparken, havens, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes evenals bij parken, natuurgebieden en stranden worden gesloten.

Lees de noodverordening

Bekijk maatregelen tegen uitbreiding van het coronavirus op Rijksoverheid.nl

Update 3 april: volledige Jaagpad afgesloten

Op basis van het aanwijzingsbesluit vanuit de veiligheidsregio Utrecht is besloten het volledige Jaagpad van Utrecht naar Wijk bij Duurstede af te sluiten.

Lees hier de noodverordening

Lees hier de berichtgeving van de gemeente Utrecht

Update 1 april: Coronavirus en huwelijksvoltrekkingen in de gemeente Bunnik

In de gemeente Bunnik kunnen tot nader orde geen huwelijken worden voltrokken. Dit is omdat veel trouwlocaties zich bevinden in  horecagelegenheden. En die zijn gesloten i.v.m. de maatregelen ter bestrijding van het Corona-virus. Het kabinet heeft aanvullende en aangescherpte maatregelen getroffen gericht op evenementen en samenkomsten. Deze maatregelen gelden tot 1 juni 2020. De meeste huwelijksvoltrekkingen zijn inmiddels uitgesteld.

Het verplaatsen van huwelijksvoltrekkingen vanuit de horecagelegenheden of andere particuliere locaties naar het gemeentehuis is geen optie.

Update 1 april: 'Laten we naar elkaar omkijken'

Vandaag heeft burgemeester Ruud van Bennekom een tweede brief aan alle inwoners geschreven. Klik op deze link om de brief te lezen: https://www.bunnik.nl/nieuws/tweede-brief-burgemeester-van-bennekom-aan-alle-inwoners/

Update 1 april

Bunnik.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten