Hulp bij het betalen van de hoge energierekening

Iedere dag gebruiken we energie, vooral nu het weer kouder wordt. De kosten voor energie zijn flink gestegen en veel mensen hebben daarom moeite om de energierekening te betalen. Het Rijk en de gemeente Bunnik willen u hierbij helpen. Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, kunt u misschien gebruikmaken van onderstaande regelingen.

Energietoeslag €1300,- (Rijksoverheid) 

Deze toeslag is bedoeld om u te helpen met het betalen van uw gas- en elektrarekeningen. Als u in september 2023 een bijstandsuitkering heeft ontvangen, AOW-gerechtigd bent met een aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO), of als u de energietoeslag 2022 heeft ontvangen en ook dit jaar aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u deze toeslag automatisch van de Regionale Sociale Dienst (RSD). Heeft u in november niets ontvangen of is dit het eerste jaar dat u aan de voorwaarden voldoet? Dan kunt u de energietoeslag halverwege december zelf aanvragen bij de RSD. 

Energievergoeding maximaal €800,-

Deze vergoeding helpt u met maatregelen om minder energie te verbruiken. Om de vergoeding te ontvangen, komt er eerst een gratis energiecoach bij u langs. De energiecoach geeft advies over hoe u energie kunt besparen. Samen kijkt u welk apparaat misschien vervangen kan worden voor een energiezuinig model. Soms kan de energiecoach meteen iets doen in huis om u te helpen energie te besparen. De vergoeding hangt af van de kosten die worden gemaakt en kan maximaal €800,- zijn. 

Gemeentelijk noodfonds

In sommige situaties kunt u een beroep doen op het gemeentelijk noodfonds. De inzet van het gemeentelijk noodfonds is maatwerk. Als u wilt kijken of u in aanmerking komt, kunt u een afspraak maken met het Centrum voor Elkaar (CvE).