Gemeente Bunnik helpt inwoners met beginnende schulden

Echtpaar met schulden

De gemeente Bunnik wil voorkomen dat beginnende financiële problemen van inwoners uitgroeien tot problematische schulden. Daarom start de Regionale Sociale dienst in opdracht van de gemeente met vroegsignalering van schulden, onder de naam “Vroeg in actie”

Wethouder Dekker is blij met het initiatief. “Het is van belang om inwoners met schulden vroeg in beeld te krijgen. Zo kunnen we hen tijdig ondersteuning aanbieden. Het hebben van een kleine betalingsachterstand kan snel oplopen tot een hogere schuld. Met “Vroeg in actie” kunnen we inwoners waar wenselijk, snel helpen.”

Vroeg in actie

Op 1 januari 2021 is de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (WgS) aangepast. De wijziging geeft gemeenten de mogelijkheid om betalingsachterstanden van burgers in een vroeg stadium te ontvangen van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars

Hulp bij geldzaken

Eind januari is een team professionele schulddienstverleners begonnen. Zij leggen contact met inwoners. En vragen of zij hulp nodig hebben bij geldzaken. Dit doen zij alleen als er signalen komen dat deze inwoners een betalingsachterstand hebben. Deze signalen komen van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en/of zorgverzekeraars. Met vroegsignalering en hulp kan worden voorkomen dat achterstanden verder oplopen en inwoners grotere schulden en problemen krijgen. Samen met de inwoner wordt gekeken naar wat er nodig is om de betalingsachterstand onder controle te krijgen. Zoals bijvoorbeeld het treffen van betalingsregelingen, budgetcoaching of budgetbeheer. Inwoners mogen zelf bepalen of ze gebruik willen maken van het aanbod.

Contact

Heeft u beginnende schulden? Dan kunt u ook zelf contact opnemen met Budget, Advies en Schulddienstverlening (BAS) van de Regionale Sociale Dienst. De medewerkers zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur. T: (030) 692 95 00. Email: schuldhulp@rsdkrh.nl.

Langskomen kan alleen op afspraak.

Naar overzicht