Energiebox: meer dan energie besparen

Datum: 27 maart 2019

Wethouder Spil met de inhoud van de energiebox

De Utrechtse woningcorporaties investeren al jaren in het energiezuiniger maken van hun woningen. Zo heeft onder andere Portaal veel woningen aangepast, bijvoorbeeld met goede warmte-isolatie en zuinige HR-ketels. Huurders kunnen zelf ook actie ondernemen om hun energiekosten omlaag te brengen. Het project Energiebox helpt daarbij met een gratis energieadvies op maat.

Het doel van het Energiebox-project is om huurders te helpen om energie en geld te besparen. Door middel van een persoonlijk advies aan huis van een professionele energieadviseur, in combinatie met een doos gevuld met energiebesparende artikelen, zoals radiatorfolie en een ledlamp, besparen bewoners gemiddeld 10%, oftewel €113 per jaar, op hun energierekening. Daarnaast krijgen zij grip op hun energiegebruik en worden ze betrokken bij de energietransitie. Meer dan 95% van de deelnemers brengt één of meer bespaartips van de energieadviseur in de praktijk en gebruikt één of meer van de artikelen uit de box om energie te besparen.

Naast de milieu-impact en het verlagen van de kosten voor bewoners, heeft het project ook nog een positieve impact op de werkgelegenheid. De energieadviseurs zijn voormalig werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden opgeleid tot energieadviseur en hebben door dit project weer meer kansen op de arbeidsmarkt.

Je kunt dus zeggen dat de Energiebox driedimensionaal is:

- Mensen worden bewust van de mogelijkheden tot energie besparing en dat is dan weer goed voor het milieu.

- Werklozen worden opgeleid tot energieadviseur; zo krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans op een nieuwe start.

- Door de energiebesparing houden mensen geld over, gemiddeld tien euro per maand.

Wethouder Erika Spil is enthousiast over de Energiebox: ‘De energiebox helpt op een makkelijke en praktische manier om je huurwoning energiezuiniger te maken en slimme besparingen te doen. Ik ben er blij mee en ik hoop dat veel huurders er gebruik van zullen maken.’

Gemeente Bunnik heeft inmiddels een overeenkomst gesloten met Portaal en ook LEKSTEDEwonen wil graag aansluiten. De huurders ontvangen een brief waarin de Energiebox wordt aangeboden.

Bunnik.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten