Een nieuwe boom voor elke gekapte boom

Nieuwe bomen aan de Korte Zuwe
Nieuwe bomen aan de Korte Zuwe

Op 29 september 2020 heeft het college van de gemeente Bunnik op verzoek van de gemeenteraad de beleidsregels voor bomen aangepast en opnieuw vastgesteld.

De belangrijkste wijziging is dat in de kapvergunning wordt opgenomen dat voor elke gekapte boom een nieuwe boom moet worden terug geplant. De voorkeur gaat uit naar een nieuwe boom op dezelfde plek als waar de gekapte boom stond.

Voorwaarden voor het vervangen van een boom

De boom dient voldoende groeiruimte te hebben (zowel boven als onder de grond) en te passen tussen de bebouwing. Kan dit niet dan wordt de boom op een andere plek binnen de gemeente geplant. De nieuwe boom zal gelijkwaardig zijn aan de gekapte boom. En uiteindelijk net zo groot worden als de gekapte boom. De boom zal ook dezelfde functies vervullen als de oude boom. Zoals ruimte geven aan dieren, creƫren van schaduw, opname CO2.

Planten in het juiste seizoen

Op verschillende plekken in de gemeente Bunnik worden in de herfst zieke bomen weggehaald. De winter is het beste seizoen om nieuwe bomen te planten. De bomen staan dan in de grond voordat de nieuwe bladeren groeien.

Naar overzicht