Drukbezochte bijeenkomsten Stationsomgeving
Er wordt al enige tijd gesproken over de ontwikkeling van de Stationsomgeving Bunnik. In dit gebied willen we wonen, werken, groen, mobiliteit en andere voorzieningen op een betere manier samenvoegen. Als eerste ontwikkelden we een gebiedsvisie en algemene uitgangspunten (‘bouwstenen’). Deze bouwstenen zijn we nu verder aan het concretiseren in een Masterplan. Omdat we bij die uitwerking graag de kennis, inzichten en ideeën van ondernemers, bewoners en belangstellenden gebruiken, organiseerden we de afgelopen weken diverse bijeenkomsten.
Verschillende groepen gesproken
Zo was het op 25 november eerst de beurt aan de direct omwonenden van het plangebied. De goedbezochte avond begon met een inleiding door projectwethouder Hilde de Groot en een inhoudelijke presentatie door het projectteam, gevolgd door een rondje vragen en antwoorden. Op 9 december vond een inloopavond plaats voor alle geïnteresseerden. Geen presentatie dit keer, maar grote panelen waarop de denkrichtingen stonden weergegeven.
De ruim 50 belangstellenden konden bij ieder paneel vragen stellen en ideeën en opmerkingen doorgeven aan het projectteam. Op 11 december was het de beurt aan de eigenaren/verhuurders uit het plangebied. Met de 30 ondernemers ontstond een levendig en inhoudelijk gesprek over de ontwikkeling. Veel ondernemers gaven aan vooral behoefte te hebben aan een perspectief en duidelijkheid.
Drie denkrichtingen
Iedere avond werden de drie denkrichtingen gepresenteerd. De denkrichtingen zijn ruimtelijk en programmatisch verschillend en hebben alle drie een eigen karakter.
- Zo staan bomenrijen centraal in denkrichting 1, die ‘De Lanen’ is genoemd. De straten worden begeleid door bebouwing en bomenrijen. De rijwoningen en twee-onder-eenkapwoningen sluiten onopvallend aan op de omliggende buurt. Richting het stationsplein en langs de Runnenburg neemt de bebouwing geleidelijk in hoogte toe.
- In denkrichting 2 wordt gewoond en gewerkt rondom collectieve tuinen; ‘De Tuinen’. De variërende plaatsing van bebouwing creëert openbare groene plekken. De bebouwing bestaat uit appartementen en biedt gevarieerde woontypen voor diverse doelgroepen. Bij het station komt een autovrij plein met een hoogteaccent.
- In denkrichting 3, ‘Het Park’, krijgt het gebied een groene, parkachtige inrichting. Beneden-bovenwoningen met een kap vormen de overgang naar de bestaande buurt. Het park wordt ingericht met losse, alzijdige appartementengebouwen, met een hoogteaccent bij het station. Ook hier kunnen wonen en werken gemixt worden.
De inrichting van de Stationsomgeving Bunnik wordt een combinatie van ideeën uit deze drie denkrichtingen. Het is niet zo dat uiteindelijk maar 1 van de 3 denkrichtingen wordt gekozen. Daarom horen we graag welke elementen in de denkrichtingen u het meest en minder aanspreken. Zo kunnen wij met de verschillende wensen, zorgen, kansen en ideeën rekening houden bij de verdere uitwerking.
Nieuwe serie bijeenkomsten
De eerste bijeenkomsten hebben veel waardevolle inzichten opgeleverd die gebruikt worden bij de verdere uitwerking van de plannen. In februari 2025 start een nieuwe serie bijeenkomsten waarin nieuwe tekeningen worden gepresenteerd. Wederom is het dan aan de bewoners van het plangebied, de ondernemers en overige geïnteresseerden om daarop te reageren. Op die manier komen we stap voor stap dichter bij een concrete invulling van het plangebied.
Meer informatie
De gebruikte presentaties en de informatiepanelen zijn terug te vinden op de projectpagina. Hier vindt u alle informatie over de Stationsomgeving Bunnik en kunt u zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief. Ga verder naar de projectpagina.