Coronamaatregelen op stations

Datum: 6 mei 2020

Het openbaar vervoer bereidt zich, in nauwe samenwerking met de overheid voor. om nu en in de toekomst reizigers verantwoord te kunnen vervoeren. De sector  ProRail en NS gaan aan de slag met het stapsgewijs invoeren en aanbrengen van zichtbare coronamaatregelen op de stations. Deze maatregelen moeten reizigers helpen 1,5 meter afstand te houden van elkaar. De boodschap: het openbaar vervoer is geen uitje, reis alleen als dat echt niet anders kan. 

De Coronaregels

Vanaf 11 mei kun je bij de ingangen van alle stations op borden en pictogrammen zien wat de coronaregels zijn:

  • houd 1,5 meter afstand
  • houd zoveel mogelijk rechts
  • raak zo weinig mogelijk aan
  • houd 4 treden afstand op roltrappen
  • gebruik de lift alleen met maximaal 2 personen
  • houd 5 tegels afstand op het perron

Afstandslijnen, informatieschermen en omroepberichten

De  komende week nemen ProRail en NS extra maatregelen om reizigers zoveel mogelijk op afstand te houden van elkaar. Zo komen er onder andere afstandslijnen bij drukke trappen, roltrappen en kaartverkoopautomaten en zie je op drukke perrons aanwijzingen hoe je 1,5 meter afstand houdt. De coronaregels staan op informatieschermen en worden -wanneer nodig- ook via de omroepberichten onder de aandacht gebracht.

Extra schoonmaak

Verder worden de stations extra schoon gemaakt met desinfecterende middelen. Denk aan deurklinken, drukknoppen en andere plekken die mensen aanraken.

Effecten monitoren op 6 stations

De stapsgewijze  invoering start op 6 stations: Arnhem Centraal, Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Gouda, Culemborg en Groningen Noord. De effecten van de maatregelen worden hier gemonitord en vervolgens gedeeld met alle vervoerders. Daarna bespreekt de sector of en hoe deze verder kunnen worden doorgevoerd in het gehele openbaar vervoer. Denk hierbij aan busstations, metrostations en in metro’s, trams, bussen en treinen. De manier waarop de maatregelen verder toegepast kunnen worden, hang t samen met eventuele toekomstige maatregelen van de overheid in het openbaar vervoer.  Mocht het nodig zijn, dan worden de maatregelen aangepast of volgen extra maatregelen.

Bunnik.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten