Carnaval in Kikkerloo, Ojik en De Vergeten Hoek

Elk jaar rond februari barst het carnaval weer los in onze gemeente. Carnavalsverenigingen De Leutkikkers, De Rijnpinters en De Vergeten Hoek zorgen ieder jaar met hun enthousiasme en een gevarieerd programma weer voor een onvergetelijk feest. Voorzitters Björn van Beek (De Rijnpinters), Hans van Lunsen (De Vergeten Hoek) en Martijn Suithoff (De Leutkikkers) waren onlangs op bezoek bij de burgemeester om de laatste details door te nemen. We spraken met hen over wat carnaval zo bijzonder maakt, hoe het mensen verbindt en wat er dit jaar op het programma staat.

Veel herinneringen

Carnaval trekt jaarlijks honderden – zo niet duizenden - bezoekers in onze dorpen, vooral bij de optochten. Dat zorgt voor mooie herinneringen. “We zaten 40 jaar bij een loonwerker in de schuur. Nu zijn we verhuisd naar een feesttent op een mooie locatie bij het sportpark aan de Weerdenburgselaan. Daar hebben we plek voor 1.000 mensen. Onze vrijwilligers zetten zich ieder jaar weer in om dit mogelijk te maken”, vertelt Hans.

De herinneringen zijn vooral verbonden aan de mensen. “We hebben een groep die het carnaval wil blijven voorzetten. Dat vind ik het bijzondere aan carnaval. Het bloed kruipt ergens waar het niet gaan kan. Zodra de winter begint, voelen mensen de behoefte om het weer samen te vieren”, zegt Martijn met een glimlach.

Naast de mooie momenten vertelden de voorzitters ook over moeilijke tijden. “Het plotseling overlijden van een jongen van 21 was ontzettend verdrietig”, vertelt Björn. Verder was corona een lastige tijd, maar de verenigingen bleven positief. “We zorgden dat we zichtbaar bleven, bijvoorbeeld met de online bingo. Dat werd goed ontvangen!"

Verbinding tussen generaties en dorpen

Carnaval verbindt generaties. Vaak nemen kinderen de traditie over van hun ouders. “Zo werd Björn voorzitter, omdat zijn vader bij de carnaval zat. Hetzelfde geldt voor Johan Elders, die ooit begon met carnaval vieren. Zijn zoon Remco nam het stokje over. De vierde generatie in hun familie is afgelopen jaar geboren en is ook direct lid geworden van De Leutkikkers”, legt Martijn uit.

Niet alleen familieleden, maar ook andere mensen doen mee. Hans: “Inwoners worden erbij gehaald of uitgenodigd.” De verenigingen kunnen altijd extra vrijwilligers gebruiken. Zo blijft carnaval bestaan en kan het feest elk jaar weer doorgaan.

Niet alleen de mensen, maar ook de drie dorpen worden met carnaval aan elkaar verbonden. De verenigingen werken veel samen en bezoeken elkaars activiteiten. Hans: “We zien elkaar regelmatig. Vooral wanneer carnaval begint. Tijdens een korte periode ben je dan veel bij elkaar.” Björn vult aan: “Je nodigt elkaar uit en gaat bij elkaar langs, zoals bij de krantpresentaties.” Soms ontstaan er spontaan gezamenlijke activiteiten. “Laatst gingen we met De Rijnpinters en De Leutkikkers in een bus naar een evenement in Nijmegen”, vertelt Martijn enthousiast.

In de carnavalsweekenden worden onze dorpen even omgedoopt tot De Vergeten Hoek (Werkhoven), Kikkerloo (Bunnik) en Ojik (Odijk). Burgemeester van Bennekom: “Daar werkt ook het lokale bedrijfsleven via sponsoring aan mee. Als het dan ook nog eens gewoon lekker weer is, dan is het helemaal feestelijk in onze gemeente.”

Een tipje van de ‘feestsluier’

Dit jaar zijn de optochten over twee weekenden verspreid:

  • Zaterdag 22 februari, 13.30 uur - De Vergeten Hoek
  • Zondag 23 februari, 13.33 uur – Kikkerloo
  • Zondag 2 maart, 13.11 uur – Ojik

Op 28 februari is de pronkzitting in Werkhoven. Burgemeester Ruud van Bennekom draagt dan de drie sleutels van de gemeente over.

Voor wie niet van de feestavonden houdt, is er ook genoeg te beleven. Martijn: “De optochten zijn zeker de moeite waard. De carnavalsmis op zondag 2 maart in de H. Nicolaaskerk in Odijk is ook een bijzondere ervaring en iets dat we als carnavalsverenigingen samen organiseren.” Hans en Björn sluiten zich hier volledig bij aan.