Bunnik bouwt verder aan beleving historie

Datum: 28 oktober 2019

Het gebied tussen Utrecht en Bunnik is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Enkele tankversperringen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie worden weer zichtbaar gemaakt. De gemeente doet dit om de historie van het gebied beter zichtbaar te maken zodat de Nieuwe Hollandse Waterlinie (genomineerd als UNESCO-werelderfgoed) beter beleefd kan worden.  

Een tankversperring is een verdedigingswerk om tanks tegen te houden. De twee tankversperringen bij fort bij Rhijnauwen zijn omstreeks 1939 is aangelegd om het fort te beschermen. De versperring moest, in combinatie met een 'tankgracht' (een gracht met water met een hele steile wand) vijandelijke tanks tegenhouden. In betonnen putten konden grote stalen balken schuin in de richting van de vijand worden gestoken. In de volksmond werden deze tankversperringen ook wel 'aspergeversperringen' genoemd, omdat de palen als asperges uit de grond staken. Markeringen op de weg laten de tankversperringen zien die vlak voor de Tweede Wereldoorlog in 1939 zijn aangelegd. De tankversperringen zelf liggen hier nog onder de weg en deels ook naast de weg.

Werkzaamheden

Aannemersbedrijf Van der Ven gaat in opdracht van de gemeente Bunnik vanaf donderdag 31 oktober de tankversperringen op de Rhijnauwenselaan en op de locatie aan de westkant van Rijnsoever (nabij Vagantenpad/Zandlaan) beter zichtbaar maken.

Lees hier meer over de werkzaamheden

Bunnik.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten