Muntvondst uit de Romeinse tijd

In het najaar van 2023 werd in onze gemeente een uitzonderlijke archeologische vondst gedaan: honderden gouden en zilveren munten uit de Romeinse tijd. Twee detectorzoekers stuitten in een weiland op wat zonder twijfel de vondst van hun leven genoemd mag worden. In totaal werden er 404 munten gevonden, afkomstig uit het begin van de jaartelling. Deze unieke verzameling vertelt het verhaal van Romeinse soldaten die, na veroveringstochten in Britannia (het huidige Groot-Brittannië), naar dit gebied terugkeerden met hun soldij en krijgsbuit.

Uniek in Europa

De muntvondst is niet alleen de grootste Romeinse muntschat ooit in de provincie Utrecht, maar ook de eerste keer dat op het Europese vasteland een combinatie van Romeinse en inheemse Britse munten is gevonden. Dit maakt de ontdekking een waardevolle schakel in de geschiedenis van Europa. De jongste munten dateren uit de jaren 46-47, ten tijde van keizer Claudius, en verwijzen naar de periode waarin Romeinse troepen Britannia veroverden.

Bunnik in het Hart van de Geschiedenis

De vondst benadrukt de rol van de regio Bunnik binnen het Romeinse Rijk. De combinatie van Romeinse en Britse munten illustreert hoe verbonden deze regio was met grote historische gebeurtenissen, zoals de verovering van Britannia. 

Van melding tot tentoonstelling

De munten werden ontdekt met een metaaldetector door Gert-Jan Messelaar en Reinier Koelink. Na hun vondst namen ze contact op met Anton Cruysheer, archeoloog en manager erfgoed bij Landschap Erfgoed Utrecht. Hij begeleidde de melding bij het Meldpunt Archeologie Utrecht, dat samenwerkt met Portable Antiquities of the Netherlands (PAN). Hierdoor werd de vondst snel gedocumenteerd. De 404 munten werden individueel gewogen, gemeten, gefotografeerd en geregistreerd door archeologen Wouter Hinrichs en Julius van Roemburg, in samenwerking met de vinders.

Omdat het een archeologische ‘schatvondst’ betreft, werd deze ook gemeld bij de gemeente Bunnik. Volgens het Burgerlijk Wetboek moet een schat, een zaak van waarde zonder achterhaalbare eigenaar, worden gemeld bij de vindplaatsgemeente.

Na registratie werden de munten schoongemaakt door Restauratiebedrijf Restaura en onderzocht door Anton Cruysheer. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed voerde een opgraving uit om de vondstlocatie beter te begrijpen. Van de 404 munten werden 381 exemplaren aangekocht door het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ze maken nu deel uit van de Rijkscollectie archeologie en zijn te zien op de afdeling ‘Nederland in de Romeinse tijd’.

metaaldetectie icoon

Regels rond metaaldetectie: waar mag u zoeken?

Metaaldetectie mag niet zomaar overal plaatsvinden; er gelden zowel wettelijke als gedragsregels. Zo is het belangrijk om altijd toestemming te vragen aan de grondeigenaar voordat u gaat zoeken. Daarnaast zijn bepaalde locaties, zoals rijksmonumenten, verboden terrein voor metaaldetectorzoekers. Ook mag u niet dieper graven dan 30 centimeter. Wanneer u relevante vondsten doet, is het van belang deze te melden bij PAN (Portable Antiquities of the Netherlands). Wilt u meer weten over verantwoord zoeken? Bekijk dan de brochure met alle richtlijnen en informatie.

Bekijk de brochure (Verwijst naar een externe website)

De Neder-Germaanse Limes: Unesco Werelderfgoed

Deze vondst herinnert ons aan de belangrijke historische rol van de Neder-Germaanse Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk die door het huidige Nederland liep. Sinds 2021 is dit grootste archeologische monument van Nederland erkend als Unesco Werelderfgoed. Langs de Limes vinden we overblijfselen van wachttorens, wegen en legerkampen die getuigen van de rijke geschiedenis die hier in de bodem verborgen ligt.

Romeinse munten bestaande  uit zilveren denarii, gouden aurei en gouden Britse staters

Folder muntvondst van Bunnik

Wilt u weten hoe Gert-Jan Messelaar en Reinier Koelink de Romeinse munten hebben ontdekt? Hoe de vondst werd gemeld en het onderzoek verliep? En waarom deze munten precies in Bunnik liggen? In de uitgebreide folder leest u alles hierover.

Lees de folder (pdf, 3 MB)