Identificatieplicht bij stemmen

Waarom stempas en identiteitsbewijs meenemen?

Als kiezer moet u zich in het stembureau identificeren. De leden van het stembureau stellen daarmee vast dat u kiesgerechtigd bent.

Waarmee kunt u zich identificeren?

U kunt zich identificeren met een geldig paspoort, een geldige identiteitskaart of een geldig rijbewijs. Verder is in een ministeriële regeling bepaald dat u ook kunt stemmen met een identiteitsdocument dat maximaal vijf jaar is verlopen. U laat dan dus een document zien waarop staat 'geldig tot 24 mei 2014' of elke latere datum. Dit geldt ook bij een onderhandse volmacht.

Identiteitsdocument kwijt?

ls uw Nederlandse paspoort, identiteitskaart of rijbewijs gestolen of zoekgeraakt, dan kunt u toch stemmen. Voorwaarde is dat u het volgende kunt overleggen: een verklaring van vermissing van de gemeente in combinatie met een ander document dat is voorzien van uw naam en foto.

Stemt u ook voor een ander?

Als u ook voor een ander gaat stemmen dan spreken we van een volmacht. Let erop dat u bij een onderhandse volmacht, behalve de ingevulde stempas van degene die de volmacht geeft, ook (een kopie van) het identiteitsbewijs van de volmachtgever meeneemt.

Meer informatie hierover vindt u bij 'Stemmen bij volmacht'.

>> algemene informatie Europese verkiezingen

Bunnik.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten