Wethouder Ali Dekker

Lees hier de blog van wethouder Ali Dekker.

Wonen voor iedereen

Wethouder Ali Dekker

06 mei 2021
"De vlag kan nog niet in top in de wijk met de smakelijke naam ‘Kersenweide’. Maar op donderdag 15 april heeft de gemeenteraad een belangrijke stap gezet naar betaalbaar wonen voor iedereen. “Kan het niet wat sneller?” vroeg een journalist mij diezelfde dag. We kampen immers niet alleen met een coronacrisis, maar ook met een wooncrisis.


Ze zijn van een andere orde en niet met elkaar te vergelijken. Maar ze hebben allebei grote impact op het leven van veel mensen. Onderzoeksplatform ‘Pointer’ besteedde onlangs een tv-uitzending aan dit onderwerp. Drie leerkrachten van een basisschool in Utrecht konden geen van allen een betaalbaar huis vinden in de stad of daar omheen. Ook in onze gemeente is een woning van onder de 4 ton met een lantaarn te zoeken. En dus blijven ze aangewezen op een huurwoning in de vrije sector, waar ze minimaal 1100 euro of meer voor betalen.

In Kersenweide willen we die mensen een kans bieden op een betaalbaar (koop)huis van tussen de 300.000 tot 350.000 euro of een betaalbare huurwoning tot 1000 euro. Als we woningen bouwen in deze categorie, dan betekent dat een kans op doorstroming vanuit de sociale sector. Het is buitengewoon lastig om een sociale huurwoning te bemachtigen, maar het is haast nog lastiger om door te stromen naar een eigen huis als het inkomen het toelaat. En dus blijven de schaarse huurwoningen bezet.

Als we bouwen in alle prijsklassen, doen we niet alleen deze leerkrachten of anderen met een gewoon modaal inkomen een enorm plezier. Maar we helpen ook ouderen die hun werkzame leven achter zich hebben gelaten en op zoek zijn naar een kleinere woning. Er zijn voor hen nauwelijks alternatieven om hun grote eengezinswoning in te wisselen voor een comfortabel appartement of een woning met een omvang die beter past. Denk bijvoorbeeld aan een ‘knarrenhofje’, waar mensen samen wonen en naar elkaar om kunnen kijken. De auto hebben ze niet meer nodig. Ze stappen op hun elektrische fiets en rijden rechtstreeks naar station Bunnik om de trein te pakken.

In 2024 gaat de schop in de grond. En nee, dat kan helaas niet sneller. Maar we liggen heel goed op koers. Kersenweide wordt een wijk voor iedereen!"

Ali Dekker
Wethouder gemeente Bunnik

Blogarchief wethouder Ali Dekker

Lees hieronder de eerder geschreven blogs van wethouder Ali Dekker.

07 april 2021
"It takes a village to raise a child, wordt ook wel gezegd. Oftewel, in gewoon Hollands, een dorp is de beste plek om kinderen groot te brengen. Dat geldt in deze tijd misschien nog wel sterker. De gemeente Bunnik staat al sinds jaar en dag te boek als een kindvriendelijke gemeente met veel en veilige speelruimten.

Vorig jaar bij de eerste lockdown, toen kinderen van de ene op de andere dag digitaal les kregen en elkaar niet meer als vanzelf op school ontmoetten en toen sport en clubjes ook stilvielen, kon er toch op straat gespeeld worden. Rond het gemeentehuis werd geskatet, in de voetbalkooi gespeeld en er werd gewoon plezier gemaakt in de stralende zon. In grote steden is dat natuurlijk anders. Daar kan niet onbekommerd op straat gespeeld worden.

Hoe hebben kinderen dat nu zelf beleefd? Dat schoolwerk thuis achter de laptop. Ik ben het ze, als wethouder jeugd, gaan vragen. De wintergames bij de Schoudermantel die zich geheel buiten afspeelden, boden daar een uitgelezen mogelijkheid voor. In vier groepsgesprekjes met in totaal 12 kinderen, variërend in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, kwamen de leuke en de minder leuke kanten van de nieuwe werkelijkheid aan de orde.

Leuk is natuurlijk dat je niet vroeg hoeft op te staan en toch op tijd in de ‘klas’ kunt zijn. Sommige kinderen vinden het ook fijn dat ze thuis geconcentreerder kunnen werken; dan is het werk lekker snel af. Voor middelbare scholieren ligt dat overigens wat anders. Die missen de aansporing van een docent. Minder leuk is, dat er thuis eerder ruzie is met broertjes en zusjes. En ook ouders zijn soms behoorlijk irritant. Dan is het fijn dat, als ze met hun ziel onder de arm dreigen te lopen, kinderen en jongeren toch terecht kunnen bij bijvoorbeeld de Schoudermantel. Of dat ze mee kunnen doen aan de activiteiten van de buurtsportcoaches.

Dat ze gezien worden. Dat is de waarde van het jongerenwerk. En daarom bezuinigt de gemeente Bunnik daar als het ook maar even kan, niet op. Hoe zwaar het ons, net als veel andere gemeenten, ook valt om bij de jeugdzorg de eindjes aan elkaar te knopen. Maar dat is voor een volgende column."

Ali Dekker
Wethouder gemeente Bunnik

10 maart 2021
"Ha, eindelijk mag iedereen weer naar de kapper! Wat is dat heerlijk na 3 maanden om die haardos weer in het gareel te brengen. Er hing haast een feestelijke sfeer tijdens mijn eerste bezoek aan de kapper. Zo fijn dat ze weer aan de slag mogen. Ook de middenstanders van niet essentiële winkels krijgen iets meer ruimte.

Zoals de juwelier, de witgoedwinkel, de cadeauwinkel en de boekwinkel. In plaats van het afhalen van je bestelling, wat we in Bunnik gelukkig ook veel gedaan hebben, mag er nu op afspraak even gewinkeld worden. Maar is het genoeg?

De wethouders economische zaken in de omgeving maken zich daar grote zorgen over. We zien dat bij de ondernemers die het meest getroffen worden door de lockdown, het water aan de lippen staat. Samen met de Provincie Utrecht en 15 gemeenten hebben we een noodoproep naar het Rijk gestuurd om meer te doen voor deze ondernemers. Er worden concrete maatregelen genoemd om ondernemers door de lockdown heen te helpen en ze weer een blik op de toekomst te geven. Het gaat tenslotte om hun bestaanszekerheid.

Maar dat niet alleen. Werk hebben, er toe doen, dat geeft een gevoel van eigenwaarde. Dat geldt voor iedereen. Daarom doet de lockdown ook zo’n pijn. Mensen kunnen niet doen wat ze het liefste willen, een restaurant uitbaten, een sportschool runnen, evenementen organiseren, optreden en gasten ontvangen. En dan zijn er ook de zorgen over de toekomst. Over hoe lang het nog duurt en of ze het wel gaan redden.

Natuurlijk, de lockdown is voor de goede zaak en uiteindelijk is gezondheid ieders grootste bezit. Maar moeilijk is het wel als de prijs voor de één veel hoger is dan die voor de ander. Het is daarom heel fijn dat er weer wat meer ruimte komt. Dat er een beetje licht gloort en hopelijk binnenkort ook voor de ondernemers die nu nog niet open mogen.  

Laat we hopen dat de lockdown voor niemand een knockdown wordt…"

Ali Dekker
Wethouder gemeente Bunnik

Lees ook verhalen uit de samenleving