Wethouder Ali Dekker

Lees hier de blog van wethouder Ali Dekker.

Kind in coronatijd

Wethouder Ali Dekker

07 april 2021
"It takes a village to raise a child, wordt ook wel gezegd. Oftewel, in gewoon Hollands, een dorp is de beste plek om kinderen groot te brengen. Dat geldt in deze tijd misschien nog wel sterker. De gemeente Bunnik staat al sinds jaar en dag te boek als een kindvriendelijke gemeente met veel en veilige speelruimten.


Vorig jaar bij de eerste lockdown, toen kinderen van de ene op de andere dag digitaal les kregen en elkaar niet meer als vanzelf op school ontmoetten en toen sport en clubjes ook stilvielen, kon er toch op straat gespeeld worden. Rond het gemeentehuis werd geskatet, in de voetbalkooi gespeeld en er werd gewoon plezier gemaakt in de stralende zon. In grote steden is dat natuurlijk anders. Daar kan niet onbekommerd op straat gespeeld worden.

Hoe hebben kinderen dat nu zelf beleefd? Dat schoolwerk thuis achter de laptop. Ik ben het ze, als wethouder jeugd, gaan vragen. De wintergames bij de Schoudermantel die zich geheel buiten afspeelden, boden daar een uitgelezen mogelijkheid voor. In vier groepsgesprekjes met in totaal 12 kinderen, variërend in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, kwamen de leuke en de minder leuke kanten van de nieuwe werkelijkheid aan de orde.

Leuk is natuurlijk dat je niet vroeg hoeft op te staan en toch op tijd in de ‘klas’ kunt zijn. Sommige kinderen vinden het ook fijn dat ze thuis geconcentreerder kunnen werken; dan is het werk lekker snel af. Voor middelbare scholieren ligt dat overigens wat anders. Die missen de aansporing van een docent. Minder leuk is, dat er thuis eerder ruzie is met broertjes en zusjes. En ook ouders zijn soms behoorlijk irritant. Dan is het fijn dat, als ze met hun ziel onder de arm dreigen te lopen, kinderen en jongeren toch terecht kunnen bij bijvoorbeeld de Schoudermantel. Of dat ze mee kunnen doen aan de activiteiten van de buurtsportcoaches.

Dat ze gezien worden. Dat is de waarde van het jongerenwerk. En daarom bezuinigt de gemeente Bunnik daar als het ook maar even kan, niet op. Hoe zwaar het ons, net als veel andere gemeenten, ook valt om bij de jeugdzorg de eindjes aan elkaar te knopen. Maar dat is voor een volgende column."

Ali Dekker
Wethouder gemeente Bunnik

Lees ook de voorgaande blogartikelen

Lees ook verhalen uit de samenleving