Houtstook

Veel mensen vinden houtvuur gezellig. Voor de omgeving kan het minder gezellig zijn, want zij kunnen er last van hebben. De rook van een houtkachel, pelletkachel of open haard zorgt voor schadelijke stoffen. Die stoffen zijn niet goed voor de gezondheid en het milieu. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. Stook daarom liever niet of zo min mogelijk.

Maak gebruik van de Stookwijzer

Als er weinig wind is, het mistig is of de luchtkwaliteit slecht, is hout stoken extra schadelijk en ongezond. Wilt u toch de kachel of haard aansteken? Kijk dan eerst op de Stookwijzer(Verwijst naar een externe website). Stook nooit bij een stookalert!

Stoken? Denk aan uw buren

Wat kunt u doen bij overlast?

Als u overlast ervaart van iemand die hout stookt, kunt u het volgende doen:

1. Ga in gesprek

Veel mensen realiseren zich niet dat houtstook overlast veroorzaakt. Vaak zijn ze bereid om mee te werken. Leg uit dat u last heeft van de rook en stel voor om samen afspraken te maken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er minder vaak of alleen op bepaalde tijden gestookt wordt. U kunt hierbij ook de Stookwijzer benoemen. Op de website van Milieu Centraal(Verwijst naar een externe website) staan tips hoe u het gesprek kunt aangaan.

2. Melding maken

Komt u er samen niet uit en heeft u last van iemand die hout stookt? Hier kunt u melding van maken. Dit doet u via de Stookwijzer(Verwijst naar een externe website). Uw melding komt dan bij ons terecht.

Melding overlast houtstook (Verwijst naar een externe website)

Beleid

Hoewel we op dit moment nog geen specifiek beleid hebben voor houtstook, nemen we uw zorgen serieus. Elke melding die binnenkomt kijken wij zorgvuldig en met betrokken partijen zoeken we samen naar passende oplossingen. Ons doel is om een balans te vinden tussen het woongenot van onze inwoners en het beschermen van het milieu.