Resultaten enquête energiekeuzes

In oktober 2020 heeft de gemeente Bunnik met een enquête gevraagd hoe de inwoners en ondernemers van Bunnik, Odijk en Werkhoven denken over het opwekken van duurzame energie. 1 op de 5 inwoners van de gemeente heeft de enquête ingevuld. De hoge respons geeft aan dat het onderwerp sterk leeft. Wij stellen het zeer op prijs dat zoveel inwoners de moeite hebben genomen om mee te denken en hun mening te geven over dit onderwerp. De resultaten van de enquête worden gebruikt in het participatietraject dat wij gaan organiseren.
Resultaten enquête
Wilt u alle resultaten van de enquête ontvangen? Stuur ons dan een mail naar duurzaam@bunnik.nl. Zet in de onderwerpregel ‘stuur mij alle resultaten van de enquête duurzame energiekeuzes’.
Hieronder lees je de belangrijkste enquêteresultaten.
Windmolens en zonnevelden in regio
Het uitgangspunt van de enquête is dat er windmolens en zonnevelden gaan komen in de regio. Niet alle inwoners kunnen zich vinden in dit uitgangspunt: zij zien dit als een landelijk of zelfs internationaal vraagstuk en vragen ook aandacht voor andere oplossingen, zoals zon op daken, kernenergie, opslag van energie en energie besparen.
Passend in landschap
Wanneer er windmolens en zonnevelden in de regio komen, vinden inwoners het vooral belangrijk dat deze goed in het landschap passen en de natuur zo veel mogelijk wordt ontzien. Locaties langs spoor en snelwegen zijn daardoor volgens hen het meest geschikt. Windmolens kunnen ook goed bij bedrijventerreinen geplaatst worden. Agrarisch gebied en woongebied moet zo veel mogelijk worden ontzien.
Op centrale plekken
Een grote meerderheid vindt dat windmolens en zonnevelden gecentreerd moeten worden op de meest geschikte plekken in de regio en dat niet iedere gemeente zelf een deel voor zijn rekening moet nemen. De helft van de inwoners vindt het goed als de gemeente Bunnik energie opwekt voor omringende gemeenten.
Meningen zijn verdeeld
De meningen over zonnevelden en/of windmolens in de gemeente Bunnik zijn echter verdeeld. Een deel van de inwoners ziet het als onvermijdelijk en een eigen verantwoordelijkheid. Anderen kijken liever naar alternatieve oplossingen, zoals wind op zee of kernenergie. Er is ook veel draagvlak voor zonnepanelen op daken: een ruime meerderheid vindt het positief dat de gemeente dit stimuleert.
Voorkeur voor zonneveld
Als grootschalige energie in de buurt wordt gebouwd, krijgen zonnevelden vaker de voorkeur dan windmolens. Maar vrijwel niemand zou het fijn vinden wanneer dit vlak bij de eigen woning gebeurt.
De meestgestelde vragen
In de enquête hebben respondenten ook open vragen kunnen stellen. Een beantwoording van deze vragen lees je hieronder. Klik op de vraag, zodat het antwoord tevoorschijn komt.
De gemeente Bunnik wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat wij voor het verwarmen van onze huizen en elektriciteit geen fossiele brandstof meer gebruiken. Het betekent ook dat we een andere manier moeten vinden om energie op te wekken. Zonnepanelen op daken helpen voor een deel, maar het is niet genoeg. We moeten in onze gemeente ook op andere manieren energie opwekken zoals met zonnevelden en windmolens.
De gemeente Bunnik maakt samen met andere gemeenten plannen voor het opwekken van duurzame elektriciteit. Deze samenwerking bestaat uit Utrechtse gemeenten en waterschappen (U16) en noemen we de Regionale Energie Strategie (RES). Daarin bepalen we samen waar en hoe we in de regio meer duurzame energie gaan opwekken. Binnen deze groep, werken we nauw samen met de andere Kromme Rijngemeenten namelijk Houten, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug. Via energieregioutrecht.nl vindt u meer informatie over de RES.
Wat je bespaart, hoef je niet op te wekken. Energiebesparing is de basis van de energietransitie. Energiebesparing helpt vooral in het gasgebruik. Voor elektriciteit is de besparing beperkt.
We doen veel om inwoners energiebesparing te bevorderen. Via bunnik.nl/duurzaam kunt u lezen wat de gemeente doet en wat u zelf kunt doen om energie te besparen.
Het uitgangspunt van de gemeente Bunnik is om zoveel mogelijk zonnepanelen op daken te leggen. Zonnepanelen op daken helpen voor een deel, maar het is niet genoeg. We moeten in onze gemeente ook op andere manieren energie opwekken zoals met zonnevelden en windmolens.
Ongeveer 20% van de elektriciteit die we nodig hebben om aan de doelstellingen te voldoen, kan via het dak worden opgewekt. 80% moet uit andere energieopwekkers komen.
Met de Kromme Rijngemeenten, de provincie en agrariërs werken we aan een project voor zonnepanelen op agrarische bedrijven.
Meer informatie over zonnepanelen vindt u via bunnik.nl/duurzaam
De gemeente sluit niet uit dat er windmolens in Bunnik komen. Het rijk vraagt ons om, net als alle andere gemeenten, een eigen bijdrage te leveren aan het opwekken van duurzame energie. Wij hebben ook onszelf als doel gesteld om meer energie op te wekken. Wij gaan in gesprek met onze inwoners, ondernemers en andere betrokkenen om te bepalen of, waar en onder welke voorwaarden dit mogelijk is. De gemeenteraad beslist hier uiteindelijk over.
Er komen ook windmolens op zee. Deze windmolens zijn nodig om elektriciteit te leveren voor de grote kuststeden met weinig ruimte op land. En ze dienen als bron van waterstof voor de zware industrie langs de kust. Er is daardoor geen elektriciteit meer over voor de meeste andere gemeenten. Die moeten hun eigen elektriciteit leveren.
Dit is een technische verkenning naar mogelijkheden voor windmolens in het Kromme Rijngebied. Daarin wordt rekening gehouden met allerlei wettelijke beperkingen en afstanden. Er blijven een aantal plekken over waar windmolens technisch en wettelijk kunnen staan. In het rapport staat dat er in Bunnik technisch plek kan zijn voor 18 windmolens. Maar dat betekent niet dat dit ook wenselijk is. De opties die wel overblijven bespreken wij met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen. Hier kunt u het rapport bekijken: Verkenning Windenergie Kromme Rijnstreek
Op de website zonneveldenbunnik.nl staat veel informatie over zonnevelden.
Het is waar dat kernenergie CO2 uitstoot voorkomt. Doordat uranium en het kernafval heel gevaarlijk zijn door de straling, is er veel maatschappelijke weerstand tegen. Desondanks mogen er nu al enkele kerncentrales worden gebouwd langs de kust. Investeerders dienen echter geen aanvraag voor een vergunning in. De eisen zijn zwaar en door de duurzame energie is de opbrengst in de zomer twijfelachtig. Daarom is investeren in een kerncentrale risicovol. Op korte termijn, 2030, zal er nog geen kerncentrale zijn.
Aardwarmte, waterstof en groengas zijn oplossingen voor het warmteprobleem. We moeten van fossiel aardgas af, zoals afgesproken. Waterstof moet je eerst maken met elektrische energie. Die moet dan wel duurzaam worden opgewekt. Daar zijn zonnevelden en windmolens voor nodig. Als opslag voor overtollige duurzame elektriciteit in de zomer is waterstof een goede oplossing.
Warmtewinning in ondiepe lagen wordt opgenomen in de Warmtevisie. Geothermie is ook een mogelijkheid, maar dat is duurt nog lang en kost enkele miljoenen euro’s. En er is een warmtenet nodig. Het biedt geen oplossing voor het opwekken van elektriciteit.
Het afval van zonnevelden en windmolens is een punt van aandacht. Ze moeten zo gebouwd worden dat ze weer recyclebaar zijn, want ze gaan 25 jaar mee en dan is hergebruik van het materiaal noodzakelijk. Dit is een van de randvoorwaarden die we gaan meenemen in de gesprekken met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen over de randvoorwaarden.
Het vervolgtraject
Deze resultaten worden onderdeel van het participatietraject over duurzame opwek van energie in de gemeente Bunnik en de regio. Heeft u interesse om mee te denken en/of te werken? De gemeente nodigt u graag uit om mee te doen in dit proces. Stuur een bericht naar duurzaam@bunnik.nl
Meer informatie
- Klik door voor meer informatie over de Regionale Energie Strategie
- Energiebesparende maatregelen voor huiseigenaren:
jouwhuisslimmer.nl. Dit is het regionale energieloket van 15 gemeenten in de provincie Utrecht - Meer over aardgasvrij wonen op hieropgewekt.nl en milieucentraal.nl
- Voor vragen over subsidie en verduurzamen zie energiesubsidiewijzer.nl
- Voor een huisbezoek en/of advies op maat zie
Energie Coöperatie Bunnik - Voor andere duurzaamheidsvragen stuur een e-mail naar duurzaam@bunnik.nl