Samen naar een aardgasvrij gemeente Bunnik

De gemeente Bunnik werkt aan de overstap naar aardgasvrij wonen en werken. Dit heet de warmtetransitie. Alle inwoners en eigenaren van huizen en gebouwen krijgen op een dag te maken met de overstap van aardgas naar een duurzame vorm van verwarmen en koken.

Conceptvisie Transitievisie Warmte

Er is nog veel te leren over welke route we met elkaar bewandelen op weg naar duurzaam wonen en werken zonder aardgas. De afgelopen periode hebben we een conceptvisie opgesteld, de ‘Transitievisie Warmte’. De visie beschrijft op hoofdlijnen hoe we met ons allen tussen nu en 2050 in stappen gaan wonen en werken zonder aardgas. Daarna gaan we verder met plannen maken per wijk, samen met de inwoners. Wilt u eerst meer weten hoe de gemeente tot de visie is gekomen? Klik op deze link (onder het kopje Warmtevisie).

Online enquête in juni 2020

Vlak voor de zomer van 2020 hebben we een online enquête gehouden onder de inwoners en ondernemers van de gemeente Bunnik over dit onderwerp. We hebben informatie opgehaald (en gebruikt in de Transitievisie) over wat inwoners belangrijk vinden, waar zij kansen zien om te starten met de warmtetransitie en waar hun zorgen liggen. De top-5 meestgestelde vragen van inwoners in de enquête was:

  1. Waarom zouden we stoppen met aardgas?
  2. Welke alternatieven zijn er voor aardgas?
  3. Hoe doe je dat, wonen zonder aardgas?
  4. Hoe zit het met kosten en financiering?
  5. Wat is een warmtevisie of Transitievisie Warmte?
Naar veelgestelde vragen en antwoorden

Waar staan we?

We onderzoeken nu hoe we de overstap naar een aardgasvrije gemeente in een passend tempo kunnen maken. Welke aardgasvrije oplossingen verwachten we per buurt, en welke tussenstappen kunnen we al nemen? Dat schreven we op in de Transitievisie Warmte. In 2021 moet elke gemeente zo’n Transitievisie Warmte klaar hebben.

Het echte werk begint pas na vaststelling van de visie.

Er is nog veel te leren over welke route we met elkaar bewandelen op weg naar duurzaam wonen en werken zonder aardgas. Ook wij hebben niet meteen alle antwoorden en oplossingen. En we moeten het samen doen, buurt voor buurt. Daarom gingen we tijdens de online bijeenkomst ‘Samen naar een aardgasvrij gemeente Bunnik’ op 2 november 2020 in gesprek met inwoners en geïnteresseerden hierover. En met een denktank van 15 inwoners die twee maal bij elkaar kwam. Deze avonden gingen over:

  • Hoe kun je op weg naar aardgasvrij met tussenstappen zoals isoleren en installeren, wat kun je nu al doen als eigenaar van een gebouw?
  • Wat waren de eerste inzichten over onze woningen, de vraag naar energie en het aanbod van duurzame warmte?
  • Het beantwoorden van de 5 meestgestelde vragen van inwoners in Bunnik, Odijk en Werkhoven.

Wilt u alvast aan de slag?

Op deze website houden we u op de hoogte over onderzoeken en als we in de wijken aan de slag gaan. Vragen aan de gemeente kunt u mailen naar duurzaam@bunnik.nl.

Als u meer wilt weten over wat u zelf kunt doen om uw woning te verduurzamen, kunt u ook kijken op energiebunnik.nl en jouwhuisslimmer.nl.