Wethouder Jocko Rensen

Lees hier de blog en bekijk de vlogs van wethouder Jocko Rensen.

Bunnikse gemeenschapskracht

Wethouder Jocko Rensen

12 mei 2021
"Ik ben onder de indruk van de kracht van de Bunnikse samenleving. Anders gezegd; een opvallende kwaliteit van de inwoners in Bunnik, Odijk en Werkhoven is de gemeenschapskracht. Gemeenschapskracht is voor mij de positieve energie die vrijkomt als mensen elkaar helpen.

 

Die positieve energie zag ik in de ogen van Henk van de Hoef en die energie klonk door in zijn woorden toen ik hem afgelopen week sprak voor mijn vlog. Henk vertelde me over zijn motivatie als inwoner en zijn ervaring als initiatiefnemer van onder andere Maaltijd Maatje. Op werkdagen verzorgt hij samen met collega vrijwilligers een vers gekookte maaltijd, voor een groep van circa 40 mede-inwoners die daar zelf niet toe in staat zijn. Dat vind ik een mooi voorbeeld van praktische hulp vanuit de eigen samenleving.

Het initiatief is ook verbonden aan de stichting Krachtig Krommerijn. De stichting wordt gedragen door actieve inwoners, die alle mogelijke formele en informele organisaties in de Bunnikse samenleving met elkaar verbinden. 

De afgelopen tien maanden heb ik met een aantal initiatieven kennis mogen maken. En ik ben onder de indruk. Veel initiatieven helpen ons bij de focus van onze inzet van hulp als gemeente. Henk vertelde mij over de inzet van de vrijwilligers van Maaltijd Maatje. Zij nemen echt de tijd voor het contact met de inwoner tijdens het bezorgen van de verse maaltijd. Daarbij krijgen ze ook zicht op schrijnende situaties waar mensen wegkwijnen in eenzaamheid. De vrijwilligers signaleren en zoeken, als dat nodig is, contact met het Centrum voor Elkaar. De inwonersinitiatieven en de medewerkers van het Centrum voor Elkaar weten elkaar steeds beter te vinden.

Henk had ook nog enkele waardevolle tips voor mij als bestuurder. De kracht van de gemeenschap zit niet in de gemeentelijke organisatie maar bij de inwoners. Draagvlak voor initiatieven begint bij de mensen in onze dorpen en vervolgens is het belangrijk om de cultuur van die dorpen te begrijpen. Henk omschrijft het pakkend: “Bunnik is geen Odijk en Odijk is geen Werkhoven.”

Voor meer informatie, kijk ook op www.krachtigkrommerijn.nl en www.maaltijdmaatjebunnik.nl."

Jocko Rensen
Wethouder gemeente Bunnik

Vlog Jocko Rensen gemeenschapskracht
Klik op de video om ook de bijbehorende vlog van wethouder Rensen te bekijken.

Blog en vlog archief

Lees hieronder de eerder geschreven blogs van wethouder Jocko Rensen.
Klik een item open om de blog te lezen.

Vlog Wethouder Jocko Rensen
Klik op de afbeelding om de vlog van wethouder Jocko Rensen te bekijken
Video Jocko Rensen
Klik op de video om ook de bijbehorende vlog van wethouder Rensen te bekijken.
Lees ook verhalen uit de samenleving