Onderzoek in de grond naar aardwarmte

Diep in de grond zit een gigantische warmtebron. Dat noemen we wel ‘aardwarmte’ of ‘geothermie’. Deze warmte kunnen we gebruiken om water te verwarmen, waarmee woningen verwarmd kunnen worden. In de provincie Utrecht vindt de komende jaren onderzoek plaats naar de vraag of aardwarmte een goed alternatief is voor aardgas en elektriciteit. En of het een rendabele en veilige, verantwoorde manier is om onze klimaatdoelstellingen te behalen. De Nederlandse glastuinbouw gebruikt aardwarmte al jaren voor het verwarmen van kassen.

Dit onderzoek vindt plaats onder de naam ‘SCAN’. Er is seismisch onderzoek uitgevoerd in de gemeente Bunnik. De resultaten zijn nog niet bekend. Op www.scanaardwarmte.nl kan je meer informatie vinden over het onderzoek.

Er wordt voor kantoorgebouwen en woonwijken al wel tientallen jaren gebruik gemaakt van water uit de grond op beperkte diepte, onder de naam ‘warmte- en koudeopslag’. In Bunnik, Odijk en Werkhoven is het niet overal mogelijk om gebruik te maken van warmte- en koudeopslag, vanwege de boringvrije-zone in een deel van het grondgebied van Bunnik.
 

Bunnik.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten