Beleid voor zonnevelden

Zonnepanelen kunnen niet alleen op daken staan, maar ook op de grond in een weiland. Dit zijn zogenoemde 'zonnevelden'. De gemeente heeft samen met inwoners, bedrijven, verenigingen en andere organisaties en belanghebbenden beleid ontwikkeld. Ga voor meer informatie over deze kaders naar www.zonneveldenbunnik.nl Daar staat ook de laatste stand van zaken vermeld van ingediende aanvragen voor zonnevelden. Er is een vergunning verleend voor een zonneveld van 15 hectare. Kijk voor meer informatie op www.vlowijkerzonneweide.nl

Zonnepanelen

Zonnepanelen op uw dak zijn een slimme keuze. U produceert uw eigen duurzame energie en draagt bij aan een duurzame wereld. Bovendien zijn zonnepanelen goed voor uw portemonnee. Uw energierekening wordt een stuk lager en de investering heeft u meestal binnen zeven tot tien jaar terugverdiend. Ook zonnecollectoren voor warm water zijn een interessante optie.

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen of zonnecollectoren?

Een eerste indruk van de geschiktheid van uw dak krijgt u op de zonnekaart. Deze geeft de oriëntatie weer  op de zon en hoeveel panelen u kwijt kan. Ook kunt u snel uitrekenen wat uw investering zal opleveren. De volgende stap is het vragen van een deskundige om te kijken naar de dakconstructie en de elektriciteitsaansluiting.

De gemeente geeft geen subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen of -collectoren. Voor zonnecollectoren is er wellicht subsidie mogelijk binnen Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), te vinden op de website van RVO.

Als u zonnepanelen/- collectoren wilt plaatsen moet u er bovendien rekening mee houden dat er aanvullende bouwregels van toepassing kunnen zijn. Het is ook mogelijk dat u een omgevingsvergunning moet aanvragen bijvoorbeeld vanwege een 'beschermd stadsgezicht'.

Is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen?

Als uw dak niet geschikt is voor zonnepanelen, dan kunt u wellicht meedoen met gezamenlijk zonnedak of zonneveld. In Bunnik wordt de Energie Coöperatie Bunnik mede eigenaar van het nieuwe zonneveld. Leden van de Energie Coöperatie Bunnik kunnen binnenkort mee-investeren, houd www.energiebunnik.nl in de gaten. Op de website www.zonnepanelendelen.nl vindt u ook mogelijkheden voor het investeren in zonnepanelen op andere daken.

Bunnik.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten