Vrouwenvoetbal

Woensdag 23 oktober 2024

Toen Heine een tijdje geleden plotseling van slechtziend helemaal blind werd, moest hij opnieuw leren eten, omdat hij niet kon zien wat er op zijn bord lag. Ook alle spullen in huis moeten nu op hun vaste plek liggen, anders kan hij ze niet meer vinden. En aan zijn vrouw vroeg hij om hem op willekeurige plekken in Odijk af te zetten, waar hij al ruim dertig jaar woont, zodat hij zelf de weg naar huis leerde te vinden.

Vooral dat laatste is iets waar de gemeente bij kan helpen, door de openbare ruimte op een toegankelijke manier in te richten voor mensen met een beperking, visueel of anderszins. En daar kunnen we nog een hoop verbeteren. Ribbeltegels die zomaar ophouden, of obstakels op de weg, waar je lelijke schaafplekken aan over kunt houden.

Dinsdag 15 oktober was de Internationale Dag van de Witte Stok. Heine kwam, samen met een aantal andere blinde en slechtziende inwoners, langs om te vertellen over zijn ervaringen aan een zaal vol betrokken ambtenaren. We mochten ook zelf ervaren hoe het was om (bijna) niks te zien, door met speciale brillen en blinddoeken en met behulp van een stok simpele opdrachtjes uit te voeren in het gemeentehuis. En dat viel nog niet mee! Mij viel vooral op hoe je gedwongen wordt om flink te vertragen, waar ik knap ongeduldig van werd. Hoe confronterend was ook de opluchting toen ik de bril weer af mocht zetten, iets wat Heine, Jeroen, Anne en Imari nooit zullen ervaren.

Maar ‘wij zijn niet zielig’, haast Anne zich te benadrukken. ‘We zijn gewoon burgers, net als ieder ander, die willen functioneren en zelfstandig zijn’. Daar kunt u zelf ook aan bijdragen door bijvoorbeeld te zorgen dat er geen takken vanuit de voortuin over de weg hangen. En de gemeente probeert ook zoveel mogelijk te denken in praktische oplossingen in plaats van dikke inclusienota’s.

Zoals Heine het zo mooi zei: ‘Er is een groot verschil tussen mannen- en vrouwenvoetbal. Waar in het mannenvoetbal vaak ingewikkelde strategieën van tevoren worden bedacht, waar veel over wordt gebabbeld maar weinig van terecht komt, gaan vrouwen gewoon lekker aan de slag. Geef mij maar vrouwenvoetbal.’ Die praktische instelling past wat mij betreft helemaal bij de gemeente Bunnik!