Verlegen

Woensdag 14 december 2022

Pakjesavond vieren mijn zus en ik met onze gezinnen altijd bij opa en oma in Nijmegen, inclusief een gezellige logeerpartij. Toen de Sint weer was vertrokken, dekte ik nog snel even de logeerbedden op. Mijn moeder, nog op krukken vanwege een recente heupoperatie, kwam gelijk haar excuses aanbieden omdat ze dat zelf nog niet had gedaan, zoals andere jaren. Wat natuurlijk onzin was; zo’n klein klusje is zo gepiept.

Ik moest hierbij denken aan het prachtige woord ‘vraagverlegenheid’ dat ik van onze medewerkers van het Centrum voor Elkaar heb geleerd. Zij merken dat sommige ouderen het moeilijk vinden om hun kinderen om hulp te vragen. ‘Die hebben het al zo druk met hun banen en kinderen’, is vaak de gedachte. Terwijl het installeren van één of andere app op de telefoon, het doen van een extra boodschap of even wat huishoudelijke klusjes als je toch op bezoek bent, vaak geen enkel probleem is. En het hoeft ook geen familie te zijn; in de gemeente Bunnik zijn er genoeg mensen die graag wat voor hun buren willen doen. Gewoon, zonder tegenprestatie, omzien naar elkaar. Maar dan moeten ze wel weten wat de vraag is.

Ik kan mij goed voorstellen dat het best bedreigend kan zijn om ouder te worden in deze tijd, waarin het soms lijkt alsof iedereen op hoge toon zijn eigen recht staat op te eisen. Voor sommige mensen zou juist iets méér vraagverlegenheid nog niet zo gek zijn, denk ik wel eens.

Maar voor de meeste mensen geldt: durf te vragen! En vindt u dat lastig? Neem dan eens een kijkje op de website van BunnikSamen. Daar vindt u informatie over wat er in de gemeente te doen is, welke voorzieningen er zijn of als u andere inwoners wil ontmoeten.