Statenzaken

Woensdag 1 maart 2023

Voordat ik wethouder werd in Bunnik, ben ik ruim zeven jaar lid van Provinciale Staten geweest in Utrecht. Iedere woensdag zat ik op het provinciehuis te vergaderen. Hoewel de provincie misschien een nogal saaie ver-van-mijn-bed-show lijkt, ging het vaak over hele concrete zaken, zoals het ontwerp voor een spoortunnel bij Maarsbergen en subsidies voor Utrechtse festivals. Ook de proef voor gratis openbaar vervoer voor ouderen met een krappe beurs was een idee dat we vanuit de Provinciale Staten op de agenda hebben gekregen.

Nu ik bij de gemeente werk, zie ik pas echt hoe vaak we de provincie voor allerlei zaken nodig hebben. We bespreken bijvoorbeeld de aanleg van doorfietsroutes en de geluidsoverlast en verkeersveiligheid van provinciale wegen. Maar ook de regiotaxi, voor mensen die niet zelfstandig met het ‘gewone’ openbaar vervoer kunnen reizen, pakken we samen op. Ik spreek mijn provinciale collega’s nu zo’n beetje vaker dan toen ik nog Statenlid was! En dan heb ik het nog niet eens over de zaken waar de twee andere wethouders of de burgemeester verantwoordelijk voor zijn, zoals energietransitie, woningbouw of de opvang van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Ook daarover hebben we intensief contact met de provincie.

Meestal gaat dat goed, soms zijn het pittige onderhandelingen. Wat ik maar wil zeggen: de provincie doet ertoe. Ook voor de thema’s bij u om de hoek. Dus uw stem voor de Statenverkiezingen doet er ook toe! Op 8 maart is er een verkiezingsdebat op het gemeentehuis. Kom langs en ga stemmen 15 maart (ook voor het waterschap natuurlijk)!