Leerlingenvervoer

Woensdag 2 november 2022

‘Chauffeurstekort houdt kinderen thuis’ kopte de Volkskrant op 20 oktober. Begin oktober zat ik aan tafel met drie boze, maar vooral wanhopige ouderparen. Hun kinderen komen al weken te laat op school. Ze worden niet op tijd opgehaald of helemaal niet, waardoor de ouders zelf maar gaan rijden. De reistijd van kinderen in de taxi is veel langer dan het vroeger was. Ook zijn er geen vaste chauffeurs meer, terwijl vaste gezichten voor hun kinderen en ook voor hunzelf zo belangrijk was. Voor de korte termijn hebben deze ouders het vervoer met een vrijwilliger geregeld en ontvangen daarvoor een kilometervergoeding, maar na de herfstvakantie lukt dat niet meer. Hoe moet het dan? Ze wisten het niet meer en ten einde raad benaderden ze de wethouder.

Het is een situatie met enkel verliezers. Ouders zitten met hun handen in het haar rond de organisatie en maken zich nog meer zorgen om hun kinderen die toch al kwetsbaar zijn. School kan niet goed beginnen als kinderen tot 10 uur blijven binnendruppelen. Kinderen missen onderwijstijd die voor hen zo belangrijk is. Het probleem is volstrekt duidelijk en moet worden opgelost.

Terecht dat ouders de gemeente aanspreken. Wij moeten zorgen voor leerlingenvervoer. Daarvoor hebben we samen met buurgemeenten een taxivervoerder gecontracteerd. Ook bij de buurgemeenten spelen dezelfde problemen en regent het klachten.

Met het taxibedrijf waren we al in gesprek over het kernprobleem waar de taxibedrijven mee zitten: personeelstekort. Daar komen de hoge brandstofkosten bij. Voor de financiële kant daarvan hebben we een oplossing gevonden. Over de klachten hebben we een pittig gesprek gevoerd, waarbij ik aan de kant van de vervoerder ook de wanhoop in de ogen zag. Ook die vindt het heel vervelend dat het zo loopt en heeft liever tevreden ouders en ontspannen kinderen. Maar chauffeurs en onderaannemers tover je niet zomaar ergens vandaan. Er is een verbeterplan opgesteld dat inmiddels vertrouwen geeft.

De ouders met wie ik in gesprek was, hebben gehoord dat hun kinderen na de herfstvakantie weer worden opgehaald door de bekende vaste chauffeur, die een vlottere route gaat rijden. Het leerlingenvervoer is niet direct terug op het niveau van 2021, maar het wordt wel een stuk beter!