Lekker warm?

Woensdag 8 februari 2023

Vrijdag 10 februari is het weer Warme Truiendag. Een dag die in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor energiebesparing. Voorheen riep ik mensen enthousiast op om mee te doen, maar dit jaar voelt het wat ongemakkelijk.

Natuurlijk is het altijd heel goed om de kachel wat lager te zetten en lekker een trui aan te doen. Maar we weten ook dat sommige mensen het zo krap hebben, juist ook door die energieprijzen, dat die lage temperatuur in huis geen keuze is maar noodzaak. Dat is afschuwelijk. 

Gelukkig kon je extra financiƫle hulp aanvragen, kwam er een prijsplafond en is er een hele praktische regeling met isolatiemaatregelen. Ook hebben we als gemeente een noodfonds ingesteld voor inwoners en organisaties die, ondanks de maatregelen, in de problemen komen.

Die wisselende energieprijzen tonen wel aan dat we meer controle op de energielevering nodig hebben en niet volledig afhankelijk moeten zijn . Zelf energie opwekken met onder andere zon en wind geeft meer controle. Al komen we in Nederland wat later op gang. Wij als wethouders blijven de minister aansporen om meer geld beschikbaar te stellen, ook voor die broodnodige energiebesparing. 

Het is een open deur, maar toch: wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Dus ook als de prijzen weer wat normaler worden, blijf die kachel wat lager zetten en trek die heerlijke warme trui aan!