Ken je grenzen!

Woensdag 3 mei 2023

Wist je dat we op de noordgrens van het vroegere Romeinse Rijk wonen? Ooit liepen hier Romeinse soldaten rond. Er lag een groot fort (oftewel castellum) langs de Kromme Rijn. Van oorsprong ben ik historicus, dus mijn hart gaat hier sneller van kloppen. 

Maar als ik de Limes noem, kijken veel mensen me wat glazig aan. Dat snap ik, de bekendheid is helaas nog beperkt. Spreek je het uit met een Engelse tongval? Of heb je het over felgroen? Geen van beide. Wij wonen bovenop een knooppunt uit het jaar nul. Een knooppunt van een rivier, een militaire vesting en de handel. 

Het Romeinse Rijk strekte zich in het begin van onze jaartelling uit tot over grote delen van Europa. Ten noorden van het Rijk woonden de Germanen. En de grens, ook wel Limes genoemd, die lag hier! In de provincie Utrecht loopt deze van Wijk bij Duurstede via Utrecht naar Woerden. Van nul tot nu, zomaar onder onze voeten. 

Een andere soort van grens is de Nieuwe Hollandse Waterlinie, aangelegd in de 19e eeuw om de Randstad te beschermen. Het idee was dat bepaalde delen van de provincie onder water gezet konden worden, zodat de vijand er niet door kon. Een leuk feitje daarover is dat de twee grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in onze gemeente liggen: Fort Rijnauwen en Fort bij Vechten.

Beide zijn Unesco Werelderfgoed. De gemeente Bunnik is echt uniek met twee van zulke grenzen, die elkaar bij ons kruisen. Zijn we als kleine dorpjes nog meer bijzonder dan we al dachten! Met het lenteweer in het vooruitzicht zou ik zeggen: trek er eens op uit, er is genoeg te ontdekken dichtbij. Op www.routesinutrecht.nl vind je allerlei leuke routes om te wandelen, te fietsen of te varen. Zelf ga ik er binnenkort ook eentje uitzoeken!