Bijna zomer!

Woensdag 28 juni 2023

Voordat we ons onderdompelen in de vakantiesfeer, vertel ik u graag hoe de laatste weken bij een gemeente eruitzien. Misschien herkent u het wel, zo voor de vakantie. U heeft het nog druk en maakt de laatste dingen af. Zo gaat het ook bij de gemeente. De laatste raadsvergaderingen voor de zomervakantie vinden plaats, wat betekent dat het erg druk is en de vergaderingen erg vol zijn! Rond deze tijd behandelen we ook nog de financiële stukken: de jaarrekening en het jaarverslag, een terugblik op de eerste maanden van 2023 en een eerste vooruitblik naar 2024.

Die vooruitblik is helaas niet heel gunstig. Alle gemeentes in Nederland moeten een heel groot deel van hun geld van het Rijk krijgen. Tot nu toe was het zo dat als het Rijk veel geld uitgaf, het bedrag aan de gemeentes ook groeide. Bezuinigde het Rijk, dan kregen wij ook minder. Dat maakt het voor gemeentes moeilijk om op lange termijn iets te plannen, omdat niet duidelijk is hoeveel geld er is. Dat is natuurlijk niet prettig, ook niet voor inwoners. Het Rijk komt met hun berekeningen vanaf 2026 uit op enorme tekorten voor bijna elke gemeente. Ook wij zien dit op ons afkomen. Daarom zijn alle gemeentes nog in overleg met het Rijk om dit te voorkomen. Duimen dus!

Maar ook 2024 en 2025 zien er niet zo makkelijk uit. Zoals u ook merkt in de winkel zijn de prijzen flink gestegen. Daar heeft de gemeente ook last van. Toch willen we de voorzieningen in alle kernen hooghouden en blijft het moeilijk om de kosten voor de jeugdzorg onder controle te krijgen. En natuurlijk heeft elke raad ambities. Er moeten dus altijd keuzes gemaakt worden. En nu wat meer dan normaal. Dat gaan we de komende maanden voorbereiden. Dat betekent dat onze ambtenaren hard werken om de begroting en mogelijke keuzes in beeld te brengen. Voordat de begroting in het najaar wordt vastgesteld, wordt dit natuurlijk besproken met de gemeenteraad.

Gelukkig is er voor iedereen ook tijd voor vakantie. Lekker ontspannen, genieten van familie en wie weet het ontdekken van andere natuur en cultuur. Maar voor dichterbij huis heb ik nog een tip: “Ons” Fort Vechten staat centraal in een tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden! Ik denk dat ik zelf ook een kijkje ga nemen. Ik wens u een fijne zomer en tot binnenkort.