Werk aan de winkel

Woensdag 30 november 2022

Op 18 november was het de Dag van de Ondernemer. Wij zijn trots op onze ondernemers in Bunnik. De grootste werkgever van onze beroepsbevolking is niet een van onze eigen grote bedrijven, zoals Vrumona of de BAM, maar het UMC op het Utrecht Science Park (USP). Elke ochtend fietsen er drommen mensen door Bunnik op weg naar hun werk als verpleegkundige, fysiotherapeut, medicus, opleider of noem maar op. Het UMC is met 1.200 banen zelfs de grootste werkgevers van de regio.

Maar er zijn zorgen. Het personeel komt van steeds verder weg, omdat er in de buurt simpelweg geen betaalbare woningen zijn, reizen kost tijd en geld en personeel haakt af en zegt zijn baan op. De zorgverlening komt zo onder druk te staan. Dat is niet alleen de zorg van het UMC, maar ook onze zorg. Onze inwoners zijn gebaat bij goede ziekenhuiszorg. Een ziekenhuis bouwt geen huizen, maar wij wel!

Voor de Kersenweide hebben we onder andere deze doelgroep voor ogen die we een fijn huis willen bieden. En daar horen weer goeie fietsverbindingen bij, want hoe kom je anders op het USP? Met de auto in de spits is geen goed idee... Vandaar ook die fietsers door Bunnik waar ik het net al over had. Hoe jammer is het dan dat onze subsidieaanvraag bij het Rijk voor een rechtstreeks fietspad van de Kersenweide naar het station Bunnik niet in de prijzen is gevallen. Gelukkig hebben we bij de provincie ook nog ijzers in het vuur en zijn we sowieso niet voor een gat te vangen. Dat fietspad is noodzakelijk.

Er knelt nog meer op het USP. Onder de 30.000 studenten bevinden zich veel talentvolle jonge mensen die vanuit hun studie een bedrijf starten. Op het USP is wel wat ruimte voor deze bedrijfjes, maar al snel groeien ze daar uit hun jas. Sommige komen in Bunnik terecht, maar veel mogelijkheden hebben we niet. Hoe mooi zou het zijn om naast een bedrijventerrein voor onze eigen ondernemers ook deze startups wat perspectief te beiden? Dat is een van onze voornemens in het nieuwe collegeprogramma. Werk aan de winkel!