Column van wethouder Ali Dekker: Rhijnhaeghe, een geslaagde inbreidingslocatie

Woensdag 21 september 2022

De hele vrijdagmiddag kwam de regen met bakken uit de lucht. Hoe welkom ook na al die warmte zonder spatje regen, dreigden de buien de buurt-barbecue in Rhijnhaeghe letterlijk in het water te laten vallen. Gelukkig scheen de zon rond half vijf en stroomden de bewoners van Rhijnhaeghe toe.

Vroeger stond op deze plek de Nationale Kruisvereniging waar ik nog een blauwe maandag heb gewerkt en nu is er een prachtige woonwijk verrezen. Een oud-collega van de Nationale Kruisvereniging liet me vol trots haar appartement zien. Op haar 83ste nog verhuizen naar zo’n prachtige plek: ze straalde ervan! Ze laat een grote gezinswoning achter en dat was precies de bedoeling van dit project.

Doorstroming op gang brengen en grote gezinswoningen inwisselen voor een fijn appartement in je eigen vertrouwde omgeving. Ja, dan is de cirkel rond. Die doorstroming geldt voor meer mensen die ik sprak. Maar het is niet enkel een plek voor senioren, Rhijnhaeghe biedt ook ruimte voor jongeren en gezinnen. Het middenterrein wordt ingevuld met een avontuurlijk speelterrein en wat wil je als jonge ouder met een baan op het USP nog meer? Een veilige woonomgeving en op fietsafstand van je werk.

Met de raadsleden fietsen we dinsdagavond langs een aantal nieuwbouwprojecten met sociale huur in Odijk. De oplevering van de complexen aan de Rozelaar en het Jochem Janszplantsoen heeft een verhuistrein in gang gezet. Voor onze inwoners en voor mensen uit de regio op zoek naar een kleinere woning. Gezien het aantal aanmeldingen is het voor elke nieuwe bewoner een lot uit te loterij. Vanwege de woningnood en met de enorm hoge gasprijzen prijst iedereen zich gelukkig met een warmtepomp (elektrisch).

Onze fietstocht in Odijk bracht ons ook bij het Hof van Rhijnwijck. Een fijn wooncomplex voor senioren, waar iedereen zelfstandig woont en ook alle ruimte is voor ontmoeting. En dat werkt! Van die woonvormen, zoals knarrenhofjes, werken we aan in de Kersenweide; een duurzame en gevarieerde woonwijk voor jong en oud, zoals Rhijnhaeghe. Dat is een geslaagde inbreidingslocatie en van de Kersenweide maken we een geslaagde uitbreidingslocatie!