Lekker lezen

Woensdag 15 februari 2023

Ze zaten al klaar, de 13 peuters van het Dozijntje in Werkhoven. Verwachtingsvol, maar soms ook een beetje gespannen keken ze me aan. Wat komt ze doen, die vreemde mevrouw? Nou, die komt voorlezen. Echt, er is niks leukers dan dat! Lekker lezen uit een mooi prentenboek, met veel herhaling en gekke grapjes, zoals in “Vos gaat een stukje rijden”. Ben je de taal nog niet goed machtig, omdat je eigenlijk Engels, Arabisch of Oekraïens spreekt, dan spreken de platen voor zich. En tussendoor hoor je toch de Nederlandse taal, je onderscheidt de woorden en er ontstaat begrip. Onderdompelen in taal en spelen met taal, daar gaat het om. Ook als Nederlands thuis wel de voertaal is.

Taalbeheersing is de sleutel tot alles. Plezier hebben in boeken is dus een lange termijn investering. Daarom investeert de gemeente in projecten zoals ‘BoekStart’. Voor een aardig bedrag konden alle speelzalen in januari prentenboeken uitzoeken, in nauwe samenwerking tussen de plaatselijke boekhandel en de leesconsulent van KunstenHuis Idea. Kijk, dat is nog eens een goeie vorm van public-private samenwerking!

De boeken lagen per thema uitgestald. De belangstelling bij de leidsters was groot en al snel waren hun lijstjes gevuld. De leidsters kunnen ook terecht bij de leesconsulent voor tips, voor zichzelf en ook (of juist ook) voor de ouders van peuters. De verantwoordelijkheid van de leidsters is de laatste jaren groter geworden. Voor de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) zijn peuterspeelzalen en kinderdagverblijven erg belangrijk. Kinderen die, om welke reden dan ook, een taalachterstand dreigen op te lopen, krijgen de kans om vaker naar de peuterspeelzaal te gaan. De kosten daarvan mogen geen belemmering vormen voor ouders, daar zorgt de gemeente voor. Dat geldt ook voor de training van leidsters en het mogelijk maken van extra inzet. Zo kan er individueel aandacht aan kinderen worden besteed.

Het meest krachtige middel is natuurlijk het plezier in boeken zelf! Als dat zaadje eenmaal is geplant, dan groeit het vanzelf. Een leven lang! En van de poster die de peuters voor mij hebben geknutseld, als bedankje voor het voorlezen, beleef ik nu iedere dag veel plezier.