Energiekosten

Woensdag 18 januari 2023

Begin januari wijst de thermometer 10 graden of meer aan. Hoe verontrustend ook als signaal van de opwarming van de aarde, voor verschillende huishoudens is het een opluchting. Dat scheelt namelijk weer in de gasrekening. De koude weken in december logen er niet om. Je schrikt ervan als je ziet wat het kost om een huis een beetje warm te houden als het vriest.

Bij veel mensen valt deze maand de jaarlijkse energierekening op de mat. Hoeveel moet er worden bijbetaald, vragen sommigen zich ongerust af. En, waar haal ik het geld vandaan? Er zijn inmiddels veel regelingen om mensen te helpen. Bijvoorbeeld de energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen (120% van het sociaal minimum) en sinds 1 januari is er het prijsplafond dat voor iedereen de kosten beperkt. Toch weten we dat niet iedereen daarmee genoeg geholpen is. Daarom hebben we in Bunnik het noodfonds in het leven geroepen.

Het noodfonds is bedoeld voor huishoudens met lagere (midden)inkomens die in de knel komen door de hoge (energie)kosten. Zo kunnen we de helpende hand toesteken aan mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen of met de bestaande regelingen niet voldoende geholpen zijn. Elke situatie wordt afzonderlijk beoordeeld, want niet alles is vooraf met regels te bepalen. Als het water u aan de lippen staat, meld u dan bij de gemeente. We kijken dan samen wat we kunnen doen.

Hadden we zo’n fonds ook maar voor bedrijven. Dan hadden we Bakkerij Vonk misschien open kunnen houden. Nu hebben ze hun deuren op oudejaarsdag moeten sluiten. Achter zo’n besluit gaat veel leed schuil en dat doet ons ook wat. Maar het lukt ons als gemeente helaas niet om voldoende middelen beschikbaar te hebben om ook bedrijven in nood een reddingsboei toe te gooien. Daarvoor is het Rijk aan zet. Inmiddels is de gasprijs flink gedaald. Hopelijk blijft dat zo in het nieuwe jaar en zien inwoners en organisaties dat ook terug!