Een tipje van de sluier

Woensdag 12 april 2023

De hal van het gemeentehuis stond vol bij de opening van de pop-up expositie over Kersenweide. Daarin wordt een tipje van de sluier van Kersenweide opgelicht. Plannen waar we al vanaf 2019 heel hard aan werken, rekenen, tekenen, praten en twisten, maar waar nog niks van te zien was. Daarin brengen we nu dus verandering.

Wat zijn de plannen?

Het wordt een wijk met 1.200 woningen voor iedereen. Een wijk waar jongeren hun wooncarrière kunnen starten en senioren hun wooncarrière kunnen afronden. En dat passend bij ieders financiële mogelijkheden en iedere levensfase.

Natuurlijk wordt het een duurzame wijk. Uiteraard gasloos, maar ook wordt het een energieleverende wijk. De stroom van zonnepanelen wordt opgeslagen in buurtbatterijen en die stroom kan door de buurt direct weer worden gebruikt. Zo wordt voor 70% in de eigen elektriciteit voorzien.

Het wordt een verkeersluwe wijk. De fiets heeft de hoofdrol. De fietspaden liggen vrij en kruizen nauwelijks het autoverkeer. Zo fiets je makkelijk via de onderdoorgang naar Odijk voor de boodschappen, trap je door naar station Driebergen-Zeist of neem je het pad noordwaarts naar Bunnik of westelijk naar Houten. De auto’s worden geparkeerd op terreinen achter de huizen. De straten houden we vrij.

Het wordt een groene wijk op historische grond. In dit bijzonder gebied zitten veel archeologische schatten in de bodem. We weten waar ze liggen en bouwen er omheen. De archeologische vindplekken verbinden we aan elkaar met een parklint slingerend door de wijk. We planten daar diverse soorten fruitbomen en creëren zo een heerlijk groen wandel- en speelgebied.

Het wordt gewoon een fijne wijk om in te wonen, met een school in de buurt, ruimte voor zorg en een buurtboerderij met moestuin. Een plek waar je je thuis voelt. Als alles volgens plan verloopt, staan de eerste huizen van de Kersenweide er in 2025. Dat lijkt nog ver weg, maar voor zo’n groot plan is dat heel snel!