De sleutels terug

Woensdag 22 februari 2023

Het zal bijna niemand in onze dorpen zijn ontgaan: het carnaval is weer gevierd. Ruim een week geleden waren in Werkhoven en Bunnik al de optochten van ‘De Vergeten Hoek’ en van ‘Kikkerloo’. Afgelopen weekend was het echte carnavalsweekend met onder andere in Odijk de optocht van ‘Ojik’.

Na twee optochtloze coronajaren was het even afwachten of het weer zou lukken om een stevige hoeveelheid loopgroepen en carnavalswagens te krijgen. Maar dat is zeker gelukt! Het was weer genieten voor iedereen die zijn opperste best had gedaan om er zo mooi mogelijk versierd bij te zijn.

Wie zo de springende en drinkende jongeren op de wagens ziet, vergeet soms wat er allemaal bij carnaval komt kijken. Daar wil ik graag mijn waardering voor uitspreken. Ik denk dan aan alle vrijwilligers van de carnavalsverenigingen, die zich allemaal hebben ingezet. Dankjulliewel!

Mooi is ook de aandacht die de ouderen krijgen, bijvoorbeeld met de ‘Pluscarnavals’, de route van de optochten langs de seniorencomplexen en de seniorenbus die speciaal voor de minder mobiele carnavalsvierders meereed. Bijzonder vind ik altijd dat ‘Carnavalsvereniging De Rijnpinters’ een bezoek brengt aan de begraafplaats in Odijk om stil te staan bij de mensen die niet meer onder ons zijn. Ook speciaal was de carnavalsmis, dit jaar voor het eerst geheel gezamenlijk in de RK kerk van Werkhoven en met Bert Staal als voorganger. “Help elk-ander” stond centraal.

Persoonlijk kijk ik terug op een fijn carnaval met mooie momenten: de brede lach van Jeugdprins Jazz, de gespannen gezichtjes van de jonge dansmariekes, de tranen die vloeiden toen de optocht het huis van Jordy Mocking passeerde, de vrouw die al lang niet meer hier woonde, maar elk jaar voor het carnaval nog terugkomt. En toch ook wel de act die ik tijdens de pronkzitting mocht opvoeren.

Op dinsdagavond krijg ik de sleutels weer terug van de prinsen Air II, Maximus en Stuiterbal. Dan zit het carnaval 2023 er weer op.