Vrij

Woensdag 29 maart 2023

“Wie heeft er meer vrijheid: een zwerver of koning Willem-Alexander?” De kinderen van groep 7/8 van basisschool De Beurthonk in Odijk kwamen er niet helemaal uit. “De zwerver kan gaan en staan waar ‘ie wil, er is niemand die hem in de gaten houdt”, zei er eentje. “Ja, maar de koning ging gewoon op vakantie naar Griekenland toen wij allemaal thuis moesten blijven vanwege corona”, zei een ander.

Deze en andere mooie dilemma’s kwamen ter sprake bij een gesprek over vrijheid met een heuse filosofe, georganiseerd door Kunst Centraal. Deze Bunnikse club programmeert allerlei culturele activiteiten voor scholen in de hele provincie. De gemeente draagt hier ook financieel aan bij, want cultuureducatie vinden wij een heel belangrijk onderdeel van ons jeugdbeleid. Een keer met de klas naar een theatervoorstelling, of zoals nu, nadenken over een ingewikkeld onderwerp als vrijheid. Het helpt kinderen om even uit de dagelijkse routine te stappen en de wereld op een andere manier te bekijken. Nuttig en leuk!

Aan het einde van de les werd Holocaust-overlever Edith Eva Eger geciteerd: “Wat er ook in je leven gebeurt, je hebt altijd een keuze in hoe je daarmee omgaat, daarin ben je altijd vrij”. Dat lijkt me ook een goed motto voor een gemeentebestuur in een tijd waarin de crises ons om de oren lijken te vliegen, en ons de moed wel eens in de schoenen zakt. Narigheid is er overal, maar de vrijheid om eigen keuzes te maken blijft. Of je nu een koning of een zwerver bent.