Een mooier leven

Woensdag 17 mei 2023

Vorige week hoorde ik een wijze collega-burgemeester zeggen: “Je leven wordt mooier als je wat voor een ander kunt doen.” Op eerste gezicht klonk het als een tegeltjeswijsheid, maar het liet me niet los.

Vorige week bracht ik een bezoek aan de (gesloten) verpleegafdeling in Bunninchem. De dochter van bewoonster mevrouw Van den Boogaard, had me uitgenodigd voor een bezoek. Bij binnenkomst hoorde ik vrolijke pianomuziek en een aantal bewoners zong blij mee met de muziek, die Nel op de piano speelde. Nel is een van de vrijwilligers en zorgt ervoor dat de bewoners lekker actief zijn.

Daarna had ik leuke gesprekken met de bewoners. Een vraagt of ik hem nodig had voor zijn 66e trouwdag. Een ander zegt vol overtuiging dat hij ook burgemeester is geweest, in Utrecht. Ik geef hem gelijk als hij zegt dat het een mooi vak is. “Grapje!”, zegt hij met een vette knipoog. Jawel, hij had me in de maling genomen. Van de lieve mevrouw Van den Boogaard hoor ik hoe goed zij wordt verzorgd. Daar ben ik zelf getuige van als iedereen koffie met een bonbon krijgt. Even later schrik ik als een mevrouw struikelt, maar de medewerkers helpen haar vakkundig overeind.

Van verpleegkundige Marc hoor ik hoe toegewijd hij is in het werk met ouderen. Hij vindt het dankbaar werk, omdat hij iets kan doen voor de mensen in de laatste fase van hun leven. Ik hoor dat het behoorlijk zwaar werk is en hoe belangrijk vrijwilligers voor de bewoners zijn. Vrijwilligers die even kunnen helpen bij activiteiten en de mensen vrolijkheid bieden. Net als Nel op de piano doet.

Is het wat voor u om vrijwilliger te worden bij Bunninchem? Lees erover op werkenbijquarijn.nl/vrijwilligerswerk. Of kijk eens op bunniksamen.nl voor nog meer vrijwilligersvacatures in onze gemeente. Je leven wordt mooier als je wat voor een ander kunt doen.