Dag van de Mensenrechten

Woensdag 7 december 2022

Sinds vorig jaar wappert op 10 december de mensenrechtenvlag bij het gemeentehuis. Mensenrechten lijken zo vanzelfsprekend, maar nog dagelijks staan deze rechten wereldwijd ter discussie. Kijk maar naar wat er gebeurt in landen als Qatar, Oekraïne en Iran. Om te laten zien dat de mensenrechten belangrijk zijn, hangt de vlag op de internationale Dag van de Mensenrechten (10 december dus) fier aan de vlaggenmast van de gemeente.

Bunnik voelt zich al heel lang verbonden met de inzet voor mensenrechten. Zo organiseert de Bunnikse Coalitie voor de Mensenrechten tijdens de Vredesweek in september altijd een bijeenkomst in het gemeentehuis met een inspirerende spreker die de mensenrechtenlezing houdt.

Rond de Dag van de Mensenrechten is er in de bibliotheek in Bunnik elk jaar de schrijfmarathon “Write for rights”. Al enkele jaren doe ik mee met deze actie en schrijf ik in de bibliotheek een aantal brieven. Met de brieven doen we oproepen aan regeringen in het buitenland om mensen vrij te laten die alleen vanwege hun mening, godsdienst of seksuele geaardheid in de gevangenis zitten. Zo schreef ik eerder brieven voor de vrijlating van mensenrechtenactivisten in Thailand en Iran, landen waar ik zelf ben geweest.

Maakt een brief dan wat uit? Eén brief natuurlijk niet, maar afgelopen jaar gingen er maar liefst 4,5 miljoen brieven en kaarten op de post voor mensen die groot onrecht is aangedaan. De website van Amnesty International (www.amnesty.nl) laat zien dat dat niet voor niks was en dat diverse gevangenen zijn vrijgekomen.

Daarom schrijf ik op zaterdag 10 december weer mee voor “Write for rights”. We schrijven samen tussen 10.00 en 13.30 uur. Ik hoop u dan ook te zien in de bibliotheek aan de Camminghalaan 27 in Bunnik.