Column burgemeester Ruud van Bennekom: Cybercrime dichtbij

Woensdag 19 april 2023

Als we het over criminaliteit en onveiligheid hebben, dan denken we vooral aan woninginbraken, diefstal en geweld. Misdrijven met grote gevolgen voor de slachtoffers, die gelukkig niet op grote schaal in de gemeente Bunnik plaatsvinden.

Minder snel denken we aan de zogenoemde “cybercrime”. Dat klinkt toch futuristisch, bijna sciencefiction en iets dat ons wellicht niet kan overkomen. Toch is deze criminaliteit, die zich via het internet afspeelt, helaas veelvoorkomend. Een paar weken geleden berichtte ’t Groentje nog over de arrestatie van drie 19-jarige daders in Odijk en Zeist. Het jonge drietal had honderden mensen opgelicht via internet door allerlei goederen te verkopen zonder deze daadwerkelijk te leveren.

Digitale oplichting is niet de enige vorm van cybercrime. Zo heeft de aloude babbeltruc aan de deur ook een variant op internet: Spoofing. Daarbij doen criminelen zich voor als medewerkers van de bank die u willen beschermen, maar in werkelijkheid toegang willen tot uw bankzaken om vervolgens uw rekening te plunderen. Ze gaan heel gewiekst te werk en denk niet dat het u niet kan overkomen. Er zijn meer vormen, zoals phishing, waarbij in een e-mail een moeilijk herkenbare link zit, die voor veel narigheid kan zorgen. En sexting en grooming, waarbij vooral jongeren slachtoffer van seksuele criminaliteit worden. In alle gevallen is de impact op de mensen die het overkomt heel erg groot.

Afgelopen week stelden de burgemeesters van de regionale politie eenheid Midden-Nederland de prioriteiten voor de komende jaren vast. Ik was het er van harte mee eens dat we de aanpak van cybercrime als een van de drie speerpunten benoemden. Ook in het Integraal Veiligheidsprogramma, dat de Bunnikse gemeenteraad nog voor de zomer behandelt, zal de aanpak van de digitale criminaliteit doorklinken. Hard nodig want in vijf jaar tijd is ook in onze gemeente het aantal aangiften van cybercrime bijna vertienvoudigt. Met programma’s als HackShield en gericht politieoptreden zullen we onze digitale weerbaarheid versterken.